Kristen sanger: Så mange venner dør af rusmidler

Sanger Hans Inge Fagervik fortalte ærligt om rusmidler, om at gå alene med problemet og om sit arbejde blandt misbrugere, da han besøgte musikefterskolen Rinkenæs.Den kristne nordmand Hans Inge Fagervik er den eneste musikartist, der er ansat til at rejse rundt og fortælle om alkohol og rusmidler. Tirsdag d. 9. november holdt han koncertforedrag på musik- og sangefterskolen Rinkenæs Efterskole i Sydjylland.Hans Inge Fagervik talte på Rinkenæs Efterskole i forbindelse med sin koncertturné i Danmark. Og elevflokken blev grebet af beretningerne fra det virkelige liv.
– Der er to ting, danskere og nordmænd ikke kan snakke om: Psykiske problemer og rusmidler, forklarer den erfarne norske musiker i sit koncertforedrag.
Med sig havde Hans Inge Fagervik sin guitar, sit keyboard og sanganlæg, og gav den for fuld skrue med entusiasme og nærvær.
Han har mestret guitaren, siden han var en lille dreng. Nu er han 58 år og har udgivet 16 plader, men formår alligevel at ramme plet hos teenagerne.
– Jeg blev virkelig ramt af det, han sagde, og sad flere gange med tårer i øjnene, når han sang for os, fortæller en af eleverne, som selv har oplevet at få tilbudt rusmidler i det sønderjyske natteliv.
– Han kunne fange os, selvom det var på klingende norsk.

Hashkick eller styr på sit liv

– Det er kun dig, der kan sige ”nej tak”. Og det gælder alle de 10 gange, du får det tilbudt. Den eneste medicin imod at blive afhængig af at drikke sig stiv eller opleve hash-kicket er, at du går imod og lader være – også selvom det ser ud til, at ham, der tilbyder dig det, har styr på sit liv, fortæller den norske guitarist og sangskriver.
– Alkohol er altid starten på at tage stærkere rusmidler, og hash er den største port ind til misbrug, forkyndte han for de lyttende elever.
Og musikeren ved, hvad han taler om.
Han arbejder selv med misbrugere i Norge for Marita-stiftelsen, opkaldt efter en af Fagerviks sange om pigen Marita, der døde af en overdosis.
Desuden er han kendt for sit store sociale engagement og har modtaget takkebreve fra så forskellige organer og personer som som ANC (for sin sang om Mandela), Paven (for sin sang om Moder Teresa) og fra Landmine Action (for sangen My World).Desuden har han modtaget flere priser.

Selv en lille sten i skoen ødelægger turen

Hans Inge Fagervik besøgte under sin turné Rinkenæs Efterskole.

På Musik- og sangefterskolen i Sydjylland sang han sit budskab ind i elevernes hjerter med sin sprøde tenorstemme. Et budskab med stærke personlige historier om nogle af de mange venner, han har mødt i sit arbejde, som er døde af en overdosis.
– Fortæl din historie, i stedet for at gå alene med det. Det er en gave at kunne komme af med det, for selv en lille sten i skoen kan ødelægge en hel tur, opfordrer Hans Inge eleverne.
Hans Inge Fagervik har altid været en dybt engageret person i sine 40 år som artist og sangskriver. Ser man på hans sange, forstår man hans passion. Han startede ”Rock mod rus” i 1984, og han har besøgt 2000 ungdomsskoler, videregående skoler, højskoler og universiteter med programmet – både i Norge og i andre lande.
Fagervik har også sunget for det norske kongehus og drøftet ungdommens udfordringer med Dronningen og Kronprinsesse Victoria.

Fra små til store scener

Hans Inge Fagervik har haft hovedroller i musicals, spillet i kirker og fængsler. Han besøger blandt andet et dansk fængsel på sin tour i Danmark.
Han har desuden spillet på festivaler fra Færøerne, via Barcelona til New Zealand. – Ja, i 25 forskellige lande har han været med sin musik.
Han har været på alt fra store scener (Globe Arena i Stockholm / Octobrzcy i Petersburg / Den Doolen i Rotterdam) til de små menighedssamfund. Og da FN afholdt sin store Sikker EF-konference i 2005, var han den eneste kunstner i programmet.
I Danmark rejser han rundt og laver koncerter med den kendte danske trobadur Hans Jørgen Østerby.
Efter besøget på Rinkenæs Efterskole drog duoen videre til Bedsted kirke for at give koncert om aftenen.
Af Henrik Engelbrekt Refshauge