Erekat: “Norges opgradering bekymrer Israels regering”

– Norges opgradering af den palæstinensiske repræsentations status i Oslo til ambassade-niveau bekymrer den israelske regering og har bragt den i forlegenhed, siger den palæstinensiske forhandlingschef over for israelerne, Saeb Erekat.Han siger, at israelerne er bange for, at at anliggendet om anerkendelse af en palæstinensisk stat vil trænge ind i EU, og han opfordrer det internationale samfund til at redde to-stats løsningen ved at anerekende en palæstinensisk stat med 1967-grænserne.

Ifølge Erekat står omkring 10 EU-lande over for at opgradere den palæstinensiske repræsentation i deres lande, og at dette er i kølvandet på den norske beslutning. Det vil indebære et skridt nærmere den status, hvor repræsentationskontorerne ophøjes til ambassader og deres stab opnår fuld diplomatisk immunititet.

Erekat afslørede ikke, hvilke 10 lande der var tale om. Fornylig oplyste Den palæstinensiske Myndighed (PA), at den havde appelleret til flere EU-lande særskilt om at anerkende en palæstinensisk stat langs grænserne fra før 6-dages krigen i l967.

Fornylig har tre sydamerikanske lande besluttet at anerkende en palæstinensisk stat, men USA og Israel har klart sagt fra, at en sådan statsdannelse kun kan finde sted efter indgåelse af en israelsk-palæstinensisk forhandlingaftale.

Skal sætte gang i fredsdrøftelser

Skønt der på overfladen synes at være dødvande i fredsprocsessen, sker der noget bag kulisserne. To højtstående amerikanske embedsmænd er netop kommet til Jerusalem for at prøve at sætte gang i forhandlingerne. De to mænd er Dan Shapira fra USA Nationale Sikkerhesråd og David Hale, der er stedfortrædende for den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell. De skal mødes med det israelske forhandligsteam og den palæstinensiske chefforhandler, Erekat.

Statsminister Binyamin Netanyahu siger, at selv om det skulle lykkes Israel at opnå fred, vil angrebene på Israels legitimitet fortsætte – “fordi de ikke er baseret på begivenhederne i 1948 eller 1967, men er imod selve eksistensen af den jødiske stat”.

Et glimt af håb om bedre tider blev imidlertid vakt i Ramallah søndag, da fremtrædende palæstinensere mødtes med en besøgende gruppe af omkring 60 israelske fredsaktivister, først og fremmest støtter af det såkaldte “Geneva initiativ”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Abbas sagde bl.a.:

– Nu afventer vi at se, hvad amerikanerne vil sige og gøre. Vi ønsker fred. Fred er vigtigere end bosættelser. Vi er parat til at slutte fred og finde løsninger på nøgleanliggender.