Foran ny krig i Gaza to år efter den forrige?

Den 27. december kl. 11.30 er det to år siden, Israels krig mod Hamas i Gaza-striben begyndte – og stadigt mere tyder på, at den nuværende spændte situation vil udvikle sig i retning af en ny militær konfrontation.En Kassam-raket, afskudt fra Gaza, slog igår ned nær en børnehave i byen Ashkelon, men ingen børn blev dræbt. Havde det været tilfældet, ville det formentlig have udløst en israelsk repressalieaktion af store dimensioner. En pige på vej til skole blev såret, flerepersoner fik chok – og det israelske luftvåben gik påny til aktion mod mål i Gaza.

De israelske fly angreb en bemandet Hamas-stilling i Gaza – det første sådanne fremstød siden Gaza-krigen sluttede i januar 2009. Ifølge en israelsk militær talsmand blev tre Hamas-medlemmer dræbt og adskilige sårede ved den israelske aktion.

Den israelske operation fandt sted, efter at det var blevet klart, at de sidste dages raket- og morter-beskydning af Israel fra Gaza var blevet beordret af Hamas.

Seks andre Hamas-mål blev angrebet af israelske fly, heriblandt fire tunneller, som ifølge talsmanden skulle bruges til angreb mod Israel, en træningslejr og et våbendepot.

Ved et tidligere angreb fra Gaza mod Israel blev syv mortergranater afskudt mod en israelsk bebyggelse og en kibbutz nær grænsen.

I Israel har man fornemmelsen af en “deja vue”-situation, men politiske og militære myndigheder er stadig tilbageholdende med hensyn til at gå til større repressalieaktioner, der let kan blive til en egentlig krig.

Alene i de sidste dage er 30 mortergranater og raketter blevet affyret fra Gaza mod Israel, og befolkningen er påny skræmt – og forventer at regeringen og militæret går til handling for at beskytte dem.

Børnene i området indøver nu påny, hvordan man kan nå i ly i beskyttelsesrum i løbet af få sekunder, når luftsirenerne hylder og melder om snart indflyvende raketter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge officerer i den israelske sydkommando prøver Hamas at teste Israels “grænser”. En grund til at dette sker netop nu, er måske i anledning af to-årsdagen for krigen i Gaza – eller et ønske om at “afgive damp” efter flere måneder med relativ ro og frustrationen over, at der ikke er sket fremskridt i forhandlingerne om en fangeudveksling, samt måske dødvandet i forholdet mellem Hamas og Fatah.

Det israelske militær mener, at Hamas stadig prøver at genopruste og genoprette dets militære formåen, der blev skadet under krigen mod Israel – og derfor ikke er interesseret i at fremprovokere en stærk israelsk reaktion. En svær balancegang for begge parter.

Militæret er imidlertid klar over, at Hamas kampevner er blevet forbedret med bl.a. ankomsten af anti-tank og anti-fly missiler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israelerne oplyser nu, at et avanceret russisk-fremstillet “Corvette”-missil har ramt og penetreret en israelsk kampvogn af typen “Mark III Merkava”.

Hamas prøver måske nu at ændre “spillets regler” ved grænsen. På israelsk hold stiller man sig nu afventende, men vil sende mere avancerede kampvogne til grænseområdet.

De næste dage vil vise, om Israel kan afdæmpe den spændte situation og genoprette “afskrækningsniveauet”, der har eksisteret siden afslutningen af krigen i Gaza for snart to år siden.