Otto Rüehl – han gjorde Danmark til et oplyst land om Holocaust
Når Danmark idag er et af bedst oplyste lande i verden om Holocaust, tilfalder æren for dette lektor Otto Rüehl, Helsingør Gymnasium, som i de sidste 10 år har bragt 200 danske lærere til Jerusalem på Holocaust-kursus og dermed har gjort dansk ungdom særdeles velinformeret om dette mørke kapitel i Europas hisorie.Otto Rüehl holdt forleden et fængslende foredrag i Israel for 30 medlemmer af foreningen “Danskere i Israel” og fortalte ikke blot om sin indsats for denne læreruddannelse, men tillige om sit øvrige virke igennem 30 år for at fremme dansk-israelske forbindelser.
Afholdelsen af selve mødet viste, i hvor høj grad Rüehl går ind for denne sag. Han kom direkte til denne sammenkomst, der fandt sted i byen Ra’anana, fra Haifa, hvor han havde deltaget i et møde i den internationale ekspertgruppe om Holocaust – og rejste næste dag tilbage til Danmark.
Med dette besøg i Israel har Rüehl, der underviser i historie og kristendomskundskab på Helsingør Gymnasium, nu været her ikke færre end 43 gange.
Han har tillige forestået en udveksling af gymnasieelever mellem sin egen skoleog gymnasiaster fra den israelske by Beer Tuvia, og i snart 30 år har 180 danske gymnasieelever og et tilsvarende antal israelske deltaget i dette program.
Projektet har betydet meget for den gensidige forståelse af de to lande, ikke mindst fordi forældre, søskende og venner af udvekslingseleverne har fået førstehånds-forklaringer af en situation, som de ellers ikke ville have fået.
Blandt de strenge, Otto Rüehl har på sin bue, er også formandsposten i det nu 53-årige Dansk-Israelsk Selskab, som har blomstret under hans ledelse, og hans aktivitet som en af lederne i Afdelingen for Holocaust og Folkedrab på Dansk Institut for Internationale Studier.
Om sit vidtspændende virke talte han i en time for denne gruppe af danskere – om de mange dansk-israelske tiltag han har været med til at starte og lede og om Israel-debatten i Danmark.
Kurset for de danske lærere foregår paa Jerusalems Yad Vashem-mindeinstitution for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen. Ialt 24 lande har nu samarbejdsaftaler med institutionen om deltagelse i Holocaust-seminarer på Yad Vashem, som fra at være et museum og en mindeinstitution nu har udviklet sig til et undervisningsforetagende af vældige dimensioner. Blandt de nytilkomne lande er Kina, som har sendt 20 lærere på et nyligt afsluttet kursus paa Yad Vashem.
Bredden i den danske medvirken fremgår af, at der sidste år var deltagelse af to danske lærere fra Duborgskolen i Flensborg – og at der iår var tre lærere fra Færøerne. Der var 24 danske lærerere denne gang, fra skoler der spænder fra Bornholm til Nordjylland og i år flere mandlige lærere end kvindelige, uvist af hvilken grund.
Når det drejer sig om udvekslingen af gymnasielever ligger det imidlertid fast, at der er langt flere kvindelige danske elever end mandlige. Ifjor var der i den danske gruppe 20 piger og blot tre drenge. Om dette skyldes, at danske piger måske er modigere end drenge, kan ingen svare på, sagde Otto Rüehl i sit foredrag. Han tilføjede:
– Israelerne spurgte mig, er der ingen drenge i Danmark?
I begyndelsen af 2011 skal der være en ny udveksling af israelske og danske gymnasielever.
Så kommer Otto Rüehl på sit 44. besøg i Israel.