IPSICC

Bøn hjælper mod depression

Pilotstudie i Sverige påviser de positive virkninger af indre bøn og kræver, at kristne alternativer også tilbydes patienter.Indre bøn hjælper mod stress og reducerer angst. Det viser et pilotstudie, der er gennemført ved menigheden Arken nordvest for Stockholm. Menigheden arbejder aktivt med sundhed både på sin bibelskole og ved at tilbyde kristne plejealternativer.

Menigheden Arkens præst Linda Bergling.

Der er lavet to undersøgelser. I den ene har 52 personer gennem tre måneder brugt et struktureret koncept for indre bøn, der er udviklet af menighedens præst, Linda Bergling.
Forud for og efter studiet har man ved hjælp af vedtagne værktøjer målt deltagernes angst-, stress-, og søvnniveau. Resultatet viser en faktisk sænkning af både stress og angst, plus at nattesøvnen generelt er blevet forbedret.
– Det er et pilotstudie og ikke nogen forskning, men vi mener alligevel, at der er en grund til at gå videre for at kunne evidensbasere, at indre bøn faktisk virker, siger Linda Bergling.
En hensigt med undersøgelsen er at arbejde for, at der inden for sundhedsplejen skal kunne tilbydes flere alternativer end fx. mindfulness og yoga.
Linda Bergling mener, at kristne patienter bør have mulighed for en behandling, som ikke har rødder i buddhisme eller hinduisme.

Kristent alternativ

– Kristne bliver tilbudt kognitiv terapi, qigong og yoga. Men vi ønsker alternativer. Og for at det skal være muligt, er man nødt til at varedeklarere – det vil sige, at det tydeliggøres, hvad der stammer fra buddhismen eller fra hinduismen, således at patienten selv kan træffe sit valg, fortsætter Linda Bergling.
I det andet studie har man gennem et år fulgt 29 personer, der har lidt under depression i varierende grad, og målt hvordan de har reageret på en sjælesorg, der tager udgangspunkt i Bibelen.
Undersøgelsen viste, at symptomerne på depression mindskedes hos 29 personer.

Overlæge Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen.

I studiet siger man: ”Den i al beskedenhed og med dens videnskabelige mangler gennemførte undersøgelse viser, at symptomerne på depression mindskedes hos de 29 personer, der deltog i studiet.
Med undtagelse af to deltagere viste alle sådanne forandringer, at man kan tale om en signifikant forbedring af helbredet.”
Målet er nu at udvikle undersøgelserne. På sigt vil man have, at bønnen skal være et lige så indlysende alternativ inden for sundhedsplejen, som fx mindfulness er i dag.

Et vigtigt spørgsmål

– Dette er i øjeblikket et enormt vigtigt spørgsmål, og det er kun rimeligt, at den, der søger behandling, også får kendskab til de åndelige virkeligheder, der ligger bag de forskellige metoder, og at der findes alternativer, siger Linda Bergling.
Ansvarlige for undersøgelsen er Linda Bergling og Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen, overlæge i psykiatri og grundlægger af det kristne psykiatriske plejehjem Framtidens Port i det sydøstlige Finland.
Linda Bergling er pastor i menigheden Arken og grundlægger af bibelskolen ”Jesus helar och upprättar”, og af Hälsolövet A/S. Hun er cand.phil. i sociologi fra Uppsala Universitet og Doctor in pastoral councelling, Life Christian University, USA.
Hälsolövet A/S tilbyder ikke kun sundhedspleje med metoder, der har et kristent grundlag, men driver også forskning.
Annica/Samuel Teglund,
Världen Idag