Fem beslutninger som hjælper i konflikt

Lektion 36En undersøgelse blandt 50.000 kvinder i 1991 afslørede, at 52 % af dagens kvinder og 39 % af dagens mænd tyr til sofaen i stuen, når der er problemer i ægteskabet.
Eftersom dette kamp-/flugtsyndrom er så alt for udbredt blandt ægtefæller, må man beslutte sig for fem ting, før stormene truer selve ægteskabet:

1. Jeg vil aldrig forlade eller flygte fra min ægtefælle midt i en konflikt, med mindre vi begge er enige om det. Hvis vi vælger vejen til øget forståelse af os selv og vores ægtefælle, lover vi egentlig at holde sammen, løse enhver konflikt og lære i processen. Den eneste undtagelse vil være, hvis konflikten antager sådanne dimensioner, at vi beslutter at gå for os selv – for så at komme tilbage nogle minutter eller timer senere. En afkølingsperiode kan være nyttig.

2. Jeg vil diskutere ethvert emne, som ægtefællen trænger til at tale med mig om. Det er ikke emnet, som er eksplosivt, det er os! Sommetider kan man føle sig overlegen, når man afviser at tale med en rasende ægtefælle. Man kan til og med prale af, at man er familiens fredsstifter, mens det, man gør, er at gå til krig mod ægteskabet. At blive stum som en østers afskærer enhver meningsfuld samtale. Hvis vi nægter at tale, kan ingenting komme i orden, og man skaber en stemning, som ødelægger hverdagsfreden.

3. Jeg nægter at placere skyld, selvom det var min ægtefælle, som indledte konflikten. Det er lettere at placere skyld end at påtage sig et ansvar. (Udtalelserne fra lektion 6 om ” du, som altid”, og “du, som aldrig” illustrerer dette.) Men i en konflikt er begge ansvarlige for løsningen. Spørgsmålet om, hvem der indledte konflikten, er ikke så vigtigt.

4. Jeg nægter at gøre konflikten til en vinder- eller taber-situation. Det personlige forhold betyder mere end spørgsmålet om, hvem der vinder. Med en tvungen løsning vil vinderen højst sandsynligt miste ægtefællens varme følelser og respekt.

5. Jeg giver ikke efter for at bevare freden for enhver pris. At give efter for at være en god dreng eller pige forstyrrer målet, som er at bruge konflikten som et middel til modning og vækst.

Opgaver
Besvar begge følgende spørgsmål:
• Hvilken af de fem beslutninger, synes du, er sværest at følge? Hvorfor? Hvilke oplevelser i barndommen eller i konfliktsituationer i ægteskabet gør denne beslutning vanskelig for dig?
• Hvilken af de fem beslutninger tror du vil være til størst hjælp for dig og din ægtefælle, når det gælder om at løse en konflikt? Er der noget, som hindrer jer i at følge denne beslutning?
• Beskriv situationer, hvor der var konflikter i ægteskabet, og:
– du følte dig som vinder.
– du trak dig tilbage og nægtede at sige noget.
– du gav efter for fredens skyld, selvom konflikten ikke var løst.
– I indgik et kompromis om at være uenige.
– I arbejdede jer gennem konflikten og fik den løst.
• Hvilken holdning indtager du, når det gælder konfliktløsninger? (Et hint: hvilke af de holdninger, som er nævnt ovenfor, synes du, det er lettest at give eksempler på?)

Ugens udfordring
Se på de fem beslutninger. Vælg en af de holdninger, som du vil bruge, hver gang der bliver en konflikt mellem dig og din ægtefælle.


Artiklen fortsætter efter annoncen: