Hvad ville Jesus gøre, hvis han var dig?

Ny amerikansk film over temaet ”What Would Jesus Do?” inspirerer både seere og de medvirkende skuespillere.For nogle år siden var små armbånd med teksten WWJD meget populære blandt unge kristne. Man kunne også få t-shirts og bibelomslag med logoet. Alt sammen for at minde om What Would Jesus Do – altså Hvad Ville Jesus Gøre, hvis det var ham, der stod i vores situation.Idéen kommer fra en gammel bog fra 1896, som er en bestseller af format. Over 40 mio. eksemplarer er der blevet solgt af den gennem tiderne, og det gør det til den bedstsælgende kristne bog efter Bibelen selv. Bogen har titlen: ”I Hans fodspor – hvad ville Jesus gøre?” og er skrevet af Charles Sheldon, som var præst i Kansas.
Bogen handler om en hel by, der bliver forandret, fordi de kristne begynder at tage det seriøst, at de skal ligne Jesus i deres handlinger. En sanger nøjes ikke længere med at bruge sin sangstemme til at tjene penge med, men tager også ud i byens fattige dele og synger om Jesus. En fabriksejer stopper med at udnytte sine medarbejdere, men tager sig af dem. Og så videre.

Hverdagsudfordring

Og sidste år udkom der en film, der er en moderniseret udgave af samme historie. ”What Would Jesus Do?” hedder den og tager historien til det moderne Californien, hvor blot fem ledende personligheder tager en beslutning om at ville gå i Jesu fodspor uanset omkostninger. Er det mon nok til at redde byen, som lider under finanskrise og moralsk forfald?
Filmen er kun udkommet på DVD, men mange steder i USA er den blevet vist i kirker, og flere præster fortæller, hvordan den enkle, men stærke historie har været med til at minde kirken om dens opgave i hverdagen.
Tidligere har BlockBuster haft filmene ”Facing the Giants” og ”Fireproof” som lejefilm, som også er produceret af kristne produktionsselskaber. Og de amerikanske kristne skuespillere er glade for at være med i den slags film, selvom det er lavprisproduktioner.
Joni Bowill, som spiller den kvindelige hovedrolle, Diana, fortæller, at hun kan spejle sig i filmens figurer, som giver afkald på ting, fordi de er kristne.
– Jeg har selv takket nej til en rolle i en smagløs film, hvor de ville have, at jeg skulle være topløs. Og på den måde gav jeg afkald på noget, der lå for langt fra mine grundlæggende værdier, selvom jeg ville have tjent gode penge på det, forklarer hun.

Måske i Blockbuster

Filmen er produceret af Joseph Nasser, som også har produceret en del film uden kristne værdier, men som virkelig nyder at arbejde med en kristen produktion:
– Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det meget oftere. Selvom der ikke er så mange penge i det, er der så meget mere ambition.
Filmen kommer i disse uger ud til de gængse videoudlejere i USA. Blockbuster ved endnu ikke, om den også bliver tilgængelig i Danmark.