De spiller for fred

Et lille orkester med stor succes. Det handler både om musik og et budskab om fred og venskab, når det danske Mellemøst-Fredsorkester er i Israel for at giver koncerter. Musikentustiaster i Israel fik en stor oplevelse, da en del af det danske Mellemøst-Fredsorkester forleden gav to koncerter i Israel og høstede stor succes såvel for deres musikalske kunnen som deres budskab om fred.
Fredsorkestrets stifter og leder, Henrik Goldschmidt, første-oboist ved Det kgl. Kapel i København og en af verdens bedste musikere på sit felt, kom til Israel sammen med to af sine musikere, den dansk-indiske harmonikavirtuos Anders Singh Vesterdahl, og den palestinensiske oud-spiller Bilal Irshed, der ligesom Goldschmidt og Vesterdahl er bosat i Danmark.
Denne gruppe udgør blot en del af Mellemøst-Fredsorkestret på 12 musikere, heriblandt egyptere, syrere, libanesere, palæstinensere, danskere, svenskere og amerikanere. De har givet en lang række koncerter i USA og i Europa.

Visioner for fred

Repertoiret i Israel var skandinaviske melodier, klassisk mellemøstlig musik, klassiske musikstykker, klezmer samt egne kompositioner.
Tre-mands gruppen fra Fredsorkestret kom til Israel for at videreformidle deres visioner for fred i Mellemøsten musikalsk.
– Musikken har ingen grænser, og budskabet om fred er universelt, siger Henrik Goldschmidt.
– Musik er en gave til kommunikation på tværs af sprog og kultur. Musik kan bygge bro mellem fremmede og skabe samhørighed.
Det lille ensembles første koncert i Israel var hos den danske ambassadør, Liselotte Plesner, i hendes residens, hvor 60 særligt indbudte gæster var entusiastiske tilhørere. Koncerten fik ambasadøren til at bemærke:
– Det var en dejlig oplevelse at se tre fremragende musikere med deres karisma og energi rive publikum med. Jeg har fået fantastisk god respons på koncerten, som var en smuk og effektiv måde at understrege samarbejdet mellem Israel og Danmark på. Den koncert vil blive husket – og vi håber, den kan blive en årlig tradition.

Akademi for mellemøstlig musik

Under koncerten i ambassadørboligen afslørede Henrik Goldschmidt, at der i september i år vil blive åbnet en ny musikskole i København under navnet: Singh og Goldschmidts Akademi for Mellemøstlig Musik.
Det bliver den første skole af sin art i Danmark, og den vil være et gratis tilbud til børn, som vil lære at spille musik fra Mellemøsten. Lærerne er musikere fra Mellemøst-Fredsorkestret, og der skal undervises i sang og instrumentalmusik.
Om projeket sagde Goldschmidt:
– Muslimske, jødiske og kristne børn skal møde hinanden i musikken. Når børnene bliver dygtige nok, arrangeres koncerter, og de allerdygtigste kan medvirke som gæster i Mellemøst-Fredsorkestret.
Skolen finansieres udelukkende af private sponsorer af midler, der spilles ind til ved velgørenhedskoncerter.
Tre-mands ensemblets anden koncert i Israel var på Bibel Lands Museet i Jerusalem, et fælles arrangement af foreningen ”Danskere i Israel” og museet, og den blev overværet af over 100 tilhørere.
Efter koncerten mødtes de tre musikere med nogle af tilhørerene, og Henrik Goldschmidt fortalte om ideen bag Mellemøst-Fredsorkestret.