Said Musa løsladt fra afghansk fængsel

Otte måneder nåede den 46-årige afghaner, Said Musa, at sidde fængslet på grund af sin tro.Efter stort internationalt pres fra især amerikansk side er Said Musa nu løsladt og har forladt landet.

Said Musa fik sit ene ben sprængt af, da han trådte på en landmine i 90’erne. De sidste 15 år har han arbejdet for Røde Kors, hvor han hjælper andre mennesker, der også har fået amputeret lemmer.

Udfordringen har tidligere skrevet om Said Musa, som siden maj sidste år har siddet fængslet i Afghanistan, fordi han konverterede til kristendommen.
Efter Taleban-regimets fald i Afghanistan i 2001 er det stadig så som så med religionsfriheden i landet.
46-årige Said Musa blev arresteret i maj sidste år, efter at han var blevet filmet af et tv-program, mens han bad sammen med andre kristne.
Said Musa blev truet med dødsstraf, fordi han otte år tidligere var konverteret til kristendommen. Selvom Afghanistans forfatning fra 2004 sikrer befolkningens ret til at praktisere deres tro, så bliver frafald fra islam stadig anset af mange i det fattige land som en stor synd, der skal straffes med døden.
Den afghanske regering har dog endnu ikke eksekveret dødsstraf for religiøse forbrydelser siden Talebans fald.

Ville ikke fornægte Jesus

Said Musa skrev flere breve fra Oullayat-fængslet i Kabul, blandt andet om en medfange, som så Jesus i en drøm.
Den 13. februar i år skrev han om et besøg fra den amerikanske og den italienske ambassade, som begge tilbød ham asyl. Bagefter besøget kom tre afghanske embedsmænd ind i rummet og sagde til ham, at hvis han bare ville skrive under på, at det var en fejl, at han var konverteret til kristendommen, så ville de løslade ham inden 24 timer. Den var Said ikke med på.
– Jeg grinede og svarede, at jeg ikke kan undsige min frelsers navn, fordi mit liv er at være i hans tjeneste, og min død betyder at komme i himlen, hvor min Jesus Kristus er, skrev Said i brevet ifølge menneskerettighedsorganisationen International Christian Concern.

Hjælp fra Twitter

Pres fra det internationale samfund og især fra USA og stort fokus fra pressens side har medvirket til løsladelsen. Men mange helt almindelige folk har også involveret sig i sagen og har blandt andet flittigt brugt internettjenesten Twitter for at give deres besyv med og støtte op om Said.

Kampen er ikke forbi

Said Musa er ikke den eneste kristne, der sidder i fængsel i Afghanistan på grund af troen på Jesus. 23-årige Shoaib Assadullah er stillet over for samme anklage og bliver truet med dødsstraf. Hans forseelse bestod i, at han gav en muslimsk mand en Bibel. Manden angav ham senere til myndighederne, som arresterede Shoaib ifølge International Christian Concern.