Med Josef i drømmeland

Den kristne 10. klasse fra Kolding, Euroclass, går på opdagelse i menneskers drømme og deres betydning med forestillingen Imagine. Spillestedet Godset i Kolding lagde scene til teaterstykket, hvor de 24 elever både fortalte og dansede deres budskab ud. Eleverne kan ikke helt ligge stille oppe på scenen. Spændingen og forventningerne til aftenens forestilling får dem til at grine og fjolle med hinanden. Gæster og publikum venter ude i forhallen, mens de allersidste lys- og lydprøver bliver foretaget.– Okay, så er der et minut til, vi lukker dem ind. I skal være stille nu, siger instruktørassistent Annechien Seesink til eleverne.
Roen og koncentrationen sænker sig over scenen, og så går dørene op. Cirka 200 publikummer strømmer ind og finder en plads på stolerækkerne.
Eleverne ligger helt stille oppe på scenen med blinkende cykellygter i hænderne. Filmen på storskærmen går i gang, og den viser klip af forskellige menneskers drømme, lige fra Martin Luther King til Susan Boyles sang ”I dreamed a dream.”
– Du skal turde drømme, tro på din drøm og gå efter din drøm, står der i programmet for aftenens teaterstykke.

Josef drømmer

Forestillingen er inspireret af Josef i Det Gamle Testamente, som satte alt på spil, da han fortalte sine brødre om sine drømme. Brødrene endte som bekendt med at sælge Josef, der havnede i Egypten, hvor han blev drømmetyder for faraoen og Egyptens næstmægtigste mand.
– Josef troede på sin drøm og fortalte om den, selvom det kostede ham dyrt, siger Neil Tye, kreativ leder og instruktør på forestillingen.
– Det var ikke bare en drøm, men havde en dybere mening. I stykket spørger vi om, hvad din drøm er, og om du vil stole på den og gå efter den, siger han.
I teaterstykket er det visuelle i centrum, derfor skal eleverne ikke bare huske deres replikker. De skal også huske koreografien i de mange danse. Lyd og lys er også en vigtigt del, der skaber en drømmende stemning, og eleverne har selv klippet og optaget de videoklip, der bliver vist på storskærm under forestillingen.

Støtter hinanden

16-årige Anders Sonesson synes, at rollen som Josef har været meget udfordrende for ham.

For 16-årige Anders Sonesson, der spiller hovedrollen som Josef i stykket, har stykket været en spændende proces at være en del af.
– Det har været sjovt, men også meget udfordrende. Især det med at replikkerne skal siges på engelsk, fortæller han.
Euroclass er en international 10. klasse, så derfor foregår meget af undervisningen på engelsk, og derfor skal teaterstykket naturligvis også være på engelsk.
– Vi har været meget sammen i ugerne op til, så selvfølgelig har der været lidt gnidninger, men vi har også lært hinanden at kende på en helt anden måde, og det har været rigtigt godt, siger Anders.
Det er 16-årige Sissel Hyldgaard, der spiller Josefs bror, enig i. Hun synes, at hele holdets sammenhold er blevet stærkere af at forberede og øve stykket.
– Vi er tættere på hinanden nu. Lige meget hvad der sker på scenen, så skal det nok gå. Vi hjælper hinanden, siger hun.

Nå længere ud

De 24 elever fra Euroclass levede sig fuldstændigt ind i deres roller. Euroclass er en international 10.klasse, der tilbringer 9 uger af skoleåret i udlandet.

Godset i Kolding er et kendt spillested, hvor bands som Volbeat, Kashmir og Sort Sol har spillet, og det er da heller ikke helt vante omgivelser for Euroclass.
– Det er første gang, at vi spiller her. Men jeg synes, at det er nogle fine rammer, og så er det godt at komme mere ud i byen og måske også få fat i flere mennesker, siger Neil.
– Vi er åbne omkring vores tro i Euroclass, og vi vil meget gerne dele den med resten af byen, som Euroclass hører til, men på den gode måde. Vi vil ikke være sådan ”in your face,” siger han.