Norge vil kunne anerkende palæstinensisk stat – Sverige ikke

Omkring 150 stater vil i september i indeværende år anerkende en palestinensisk stat inden for 1967-grænserne, udtaler udenrigsministeren for Den palestinensiske Myndighed (PA), Riyad al-Maliki.De skandinaviske lande har en afvigende mening om dette. Mens man endnu ikke har hørt fra Danmark, har såvel Norge som Sverige meldt ud – og de har en forskellig opfattelse.

Den besøgende norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre, siger, at Norge vil kunne anerkende en palestinensisk stat Han udtrykker det således, i et interview med den israelske morgenavis, “Ha’aretz”:

– Norge anerkender kendsgerninger og ikke visioner. Jeg vil gerne være den første til at anerkende en palestinensisk stat, når forhandlingerne er afsluttet – så længe der er en mulighed i disse forhandlinger. Det er klart, at hvis der ikke er en sådan mulighed, må vi foretage en ny bedømmelse.

Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, der også besøger Israel i disse dage, ser imidlertid anderledes på en palestinensisk stat og siger, at Sverige ikke agter at gå samme vej som et antal sydamerikanske lande og ensidigt anerkende en palestinensisk stat inden for 1967-grænserne.

Han siger dette i et interview med en anden israelsk avis, “Jerusalem Post”.

Israel bekymret
Israel er bekymret over, om et antal europæiske lande vil følge efter Brasilien, Argentina, Chile og andre sydamerikanske lande og anerkende en palestinensisk stat – og Israel påtænker nu som reaktion at indlede et nyt diplomatisk initiativ.

Dette menes at ville omfatte en langtids midlertidig aftale og oprettelse af en palestinensisk stat inden for provisoriske grænser.

Bildts udtalelse er betydnigsfuld, idet Sverige i Jerusalem opfattes blandt EU’s mest pro-palestinensiske lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ser frem til at anerkende en palestinensisk stat snarest muligt, siger Bildt Men en sådan stat må oprettes ved afslutningen af besættelsen, og bør baseres på en aftale med Israel.

Bildt, som mødtes igår med den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og som skal møde statsminister Binyamin Netanyahu idag, siger, at hans budskab til palestinenserne var at fortsætte med statsminister Salam Fayyads “statsbyggende bestræbelser”.

Videre siger han:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg sagde til palestinenserne, at de bygger et Palestina hver dag, og at de ikke skal vente på en fredsasftale. I bygger en struktur, sikkerhed og økonomi, således at når fredsaftalen kommer – forhåbentligt snarere end senere – vil der være en stabil, levedygtig struktur.

Støre: “Jeg er en ven af Israel”
Støre sagde i interviewet med “Ha’aretz”:

– Jeg taler som en ven af Israel. Israel har mange venner i Norge. Israel løber den risiko at blive opfattet internationalt som “den permanente okkupant, hvis dødvandet i fredsprocessen fortsætter. Jeg er bekymret over, at en sådan opfattelse vil kunne føre til en videre delegitimering af Israel og skade dets sikkerhed. Europa afventer resultater og initiativer på en løsning af denne konflikt. Den største udfordring for Israel i dette århundrede er, at det fremstår som en besætter, i overtrædelse af international lov. Dette er for mig en stor udfordring til Israels kvalitet – som er at være et demokrati og en spiller i første division i verden. Jeg tror, at i europæiske nøglehovedstæder er håbet om at se en ændring tyndere, end det plejer at være