Inderlig og ærlig musik driver melankolien væk

24-årige Jonas Haahr Petersens band Hymns From Niveneh storhitter for tiden på musiktjenesten iTunes. Jonas er kristen og er overbevist om, at sangskrivertalentet er en gave fra oven.Kendte bands som TV2 og Falluja kommer til kort over for Jonas Haahr Petersen. I hvert fald når det gælder pladesalget på iTunes for tiden. Jonas’ album Hymns From Niveneh topper nemlig salgslisten på den digitale tjeneste.

Jonas Haahr Petersen er for tiden aktuel med sit debutalbum Hymns From Nineveh.

Melankoli, fortvivelse og ensomhed. Det er nogle af de ord, man kan sætte på Jonas’ sange på det nye album Hymns From Nineveh fra bandet af samme navn.
Men det er ikke de ord, der er omdrejningspunktet for musikken og Jonas’ liv. Det handler i højere grad om, hvordan man kommer ud over de negative følelser ved hjælp af kærlighed, inderlighed og ærlighed.
– Jeg er meget interesseret i det spændingsfelt, der er mellem fortvivelse og forløsning. Hvordan kommer man ud over sorgen og ind i glæden? Det, synes jeg, er spændende. jeg bruger tid på at tænke over det til daglig, så det er naturligt, at det også havner i mine sange.
Troen på Gud og Jesus fylder således meget i sangteksterne.
– Jeg føler, at det er en gave, som jeg har fået, og jeg er meget taknemmelig over, at min musik er blevet modtaget så godt, siger Jonas.
Det er ikke helt nemt at få fat i Jonas for tiden, for når man ligger nummer et på iTunes’ albumliste, så er det ikke fritid, man har mest af. Efter Jonas og bandet blev inviteret ind i TV2-programmet Go’ Morgen Danmark til interview og smagsprøver fra Hymns From Niveneh-albummet, så ringer telefonen konstant.

Overraskende succes

Jonas’ første udgivelse var en EP med fem julesange tilbage i 2009, og den blev godt modtaget af publikum og anmeldere. Alligevel kommer successen efter albumdebuten bag på Jonas.
– Jeg er dybt taknemmelig. Det er bare så dejligt, siger han.
Men der er især én ting, som pressen er interesseret i, når de ringer for at få interviews.
– De vil meget gerne snakke om min tro. Det er vist ikke hver dag, at en kunstner med succes også gerne vil snakke om Gud, siger han.
Selvom Jonas synes, det er lidt mærkeligt, at det interesserer pressen så meget, så er det ikke noget problem.
– Jeg vil meget gerne snakke om min kristne tro, så det er helt fint for mig. Det er jo en naturlig del af mig, den jeg er, og det jeg laver, så det ville være dumt at benægte det, siger han.

Musik for alle

Selvom Jonas er kristen, og troen fylder meget i hans liv, så betyder det ikke, at Hymns From Nineveh kun kan høres af kristne.
– Mange af mine sange har flere lag. De kan forstås på flere måder, og jeg vil gerne lade det være op til folk selv at vælge, hvad sangene skal betyde for dem, siger han.
Jonas mener ikke, at han skal missionere gennem sine sange. Det vigtige er, at han skriver ærligt og selv føler, at sangene betyder noget.
– Jeg ved, hvad sangene betyder for mig, og hvilken dobbeltbetydning de har. Jeg har alligevel ikke magt til at flytte noget hos folk, siger han.

Salmer bliver til pop

En af Jonas’ helt store inspirationskilder i sangskrivningen er Brorson.
– Jeg har en salmeagtig tilgang til mine tekster, og derfor er jeg meget inspireret af ham. Brorson smykker sine tekster med inderlighed, og kærlighed er en stort tema for ham. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i.
Derudover står Kirkegaard og Leonard Cohen også på listen over inspiratorer.
Jonas beskriver selv sin musik som folk/pop-inspireret.
– Fortællingen er i centrum og tilsat en god melodi, fortæller han.
I den nærmeste fremtid skal Jonas og bandet på miniturné rundt i landet, hvor de skal spille i Odense, Århus og København. Derudover har Jonas nu fået så mange forskellige henvendelser, at han lige vil tage den med ro for at tænke de mange nye muligheder igennem.
– Det bliver sjovt og spændende i den kommende tid, siger han.