Folkekirkens Nødhjælp vil alligevel gerne hjælpe i Japan
Først ville de ikke, men så ville de lige pludseligt godt hjælpe de jordskælvsramte i Japan. Folkekirkens Nødhjælp led af nødhjælpsforvirring i dagene efter katastrofen, men for nylig skiftede organisationen mening og åbnede op for, at danskere kan donere penge direkte til hjælpearbejdet.Folkekirkens Nødhjælp var ikke de hurtigste ude af starthullerne, da jordskælvet ramte Japan. Der gik godt en uge, før organisationen valgte af hjælpe de katastroferamte japanere.
Mandagen efter jordskælvet og den efterfølgende tsunami i Japan den 11. marts lagde Folkekirkens Nødhjælp en meddelelse ud på deres hjemmeside, hvor der stod, at Folkekirkens Nødhjælp hjælper primært verdens fattigste og deltager derfor ikke direkte i nødhjælpsarbejdet (i Japan, red.).
Den 17. marts kom der så kontrameldinger fra organisationen, hvis slogan er Hurtig hjælp er dobbelt hjælp. Nu ville Folkekirkens Nødhjælp alligevel støtte hjælpearbejdet i Japan.
– Vores holdning har hele tiden været, at vi hjælper de allerfattigste. Det er ikke naturligt for os at bruge penge på at hjælpe i Japan, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Men da Folkekirkens Nødhjælps internationale partnere, ACT Alliance, bad om hjælp, fik piben en anden lyd.
– Vi tog beslutningen op til genovervejelse, fordi vores partnere sendte en appel til os, hvor de bad om hjælp. Derudover oplevede vi, at mange danskere gerne ville give penge til ofrene i Japan, og det har vi nu givet dem mulighed for, siger generalsekretæren.
Derfor kan man nu gå ind på noedhjaelp.dk og donere penge til hjælpearbejdet i Japan.
– Det er rent faktisk nødhjælp, som de har brug for. Mange er jo hjemløse, så det er det mest basale, de har brug for, fortæller Henrik Stubkjær.
Gennem Act Alliance sender Folkekirkens Nødhjælp derfor tæpper, vand, mad og batterier af sted til japanerne.
Myndighederne i Japan har bedt de lokale kirker om at hjælpe med at løfte opgaven med at få hjælpen ud til folk.
– Da hele situationen omkring Fukushima opstod, så skiftede myndighederne fokus til strålingsfaren, hvor mange tusinder skulle evakueres. Derfor blev kirkerne blandt andet bedt om at hjælpe, og derfor blev Act Alliance også involveret, siger Henrik Stubkjær.
– Japan er ikke det oplagte sted for os at hjælpe, men fordi situationen er så ekstrem, så vil vi gerne lukke op for muligheden for at hjælpe. Og når vores partnere i Act Alliance beder om hjælp, så lytter vi selvfølgelig, siger Henrik Stubkjær.
– Generalsekretæren understreger, at det kun er de specifikt donerede penge, der går til Japan. Penge fra organisationens medlemmer, der bidrager med et fast månedligt beløb, går ikke til Japan. Hvis de medlemmer ønsker at støtte ofrene i Japan, må de bidrage specielt til formålet.
– Vi vil ikke skabe forvirring hos vores medlemmer. Deres penge går stadig til de verdens fattigste, siger generalsekretæren.
Der er via Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside kommet mellem 100-200.000 kroner ind til Japan fra danskere, der har doneret direkte.