Bøn omtalt i sundhedsmagasin

Som en del af behandlingen bruger praktiserende læge Allan Axelsen bøn i sin lægepraxis.Religion og bøn hører normalt ikke hjemme i lægers daglige arbejdsrutiner. Praktiserende læge Allan Axelsen fra Århus går dog imod strømmen og tilbyder sine patienter bøn – som en del af behandlingen.
– Som praktiserende læge og menighedsrådsformand havde jeg i mange år tænkt over, at når kristendommen var og er så stor en ressource i mit liv, var det urimeligt, at jeg holdt det væk fra patienterne, fortæller Allan Axelsen til Ugebladet Dagens Medicin.

Har bedt for over 100

Hans første patient var en ældre ensom mand fra Brabrand, som Allan Axelsen under et hjemmebesøg bad en bøn for. Et par dage efter ringede manden og udtrykte stor glæde over bønnen. Siden september sidste år har Allan Axelsen således bedt bønner for ca. 100 af sine patienter. Det er typisk patienter eller mennesker med ondt i livet eller eksistentielle kriser, som ifølge Allan Axelsen har gavn af en bøn.

Bøn som lindring

– Jeg beder ikke om helbredelse, men om lindring og støtte. Hvis jeg skal bede om helbredelse, blander jeg det for meget sammen med min rolle som læge. Og jeg tør ikke tro på, at bøn er så effektiv en behandlingsform, så den kan stå alene. Jeg har fået langt flere positive tilbagemeldinger efter at have bedt en bøn end ved nogen som helst anden behandling, siger Allan Axelsen til Dagens Medicin og fortæller om et eksempel med en kvinde, der før jul bad om noget beroligende medicin, så hun lettere kunne komme gennem julen.
Men efter at have snakket med hende endte det med en bøn i stedet for medicin, og efter jul ringede kvinden og sagde, at hun havde haft nemmere ved at klare julen.

Bøn til hjertet

Allan Axelsen kender ikke andre læger, der bruger bøn i deres arbejde, men han peger på flere amerikanske undersøgelser, hvoraf én viste en effekt over for hjertepatienter. Halvdelen af de medvirkende i forsøget fik ingen bøn. Resultatet var kortere indlæggelser for dem, der blev bedt for, end dem, der ikke blev bedt for.
– Gud har også skabt en verden, hvor penicillin er opfundet til lungebetændelse og andre typer medicin til forhøjet blodtryk, så på den måde skal man ikke bruge bøn til alt. Men har man ondt i livet, kan en bøn måske hjælpe. Jeg har en del muslimske patienter, men dem har jeg ikke spurgt, men det er nok bare et spørgsmål om tid, før jeg vil tilbyde at bede en bøn for de muslimske patienter. Man kan godt bede en respektfuld bøn for en muslim selv om man er kristen, siger Allan Axelsen til Ugebladet Dagens Medicin.

Fakta: 53% af danskerne beder jævnlig en bøn, viser en megafon-undersøgelse fortaget for Politiken og TV 2.
Af Steen Elkjær Myrvig