Læserrejse gav store oplevelser

Overraskende klange, Petras magi og Israel på godt og ondt. Udfordringens store læserrejse til Israel, Syrien og Jordan blev en fantastisk og uforglemmelig rejse. I hvert fald for Verner og Grethe Andersen.- Højdepunktet på turen kommer jeg aldrig til at glemme. Det var en fantastisk oplevelse, konstaterer Verner Andersen.

De 43 rejsedeltagere med en gennemsnitalder på omkring de 60 havde ti begivenhedsrige dage i Israel, Syrien og Jordan. Fotos Michael Pedersen

Verner og hans hustru Grethe Andersen var på Udfordringens store læserrejse til Israel, Syrien og Jordan. Og der fik Verner en af sit livs største oplevelser, mens de befandt sig i Jerash – en gammel romersk by i Jordan.
– Vi kom ud i et amfiteater, og der bad Stig (Christensen, rejselederen. Red.) mig om at synge ”Dejlig er jorden” for de andre rejsedeltagere. Det ville jeg da gerne, men oplevelsen kom fuldstændig bag på mig. Klangen bølgede tilbage fra alle sider, så jeg følte, at jeg stod i en kæmpestor usynlig omfavnelse. Sådan et amfiteater forstærker lyden ti gange. Det var simpelthen toppen af hele turen for mig.

3000 turister om dagen

Petra er med sine 3000 turister dagligt er en af Jordans allerstørste turistattraktioner.

For Grethe gjorde Petra i Jordan et stort indtryk.
– Det er svært for mig at forklare. Jeg har læst ”Ladt Tilbage”-serien flere gange og der spiller Petra en stor rolle. Og selvom det er en tænkt historie, gjorde det alligevel stort indtryk at være der.
Det er så storslået et område, som faktisk består af en halvanden km lang slugt. Man kunne kun gå to-tre ved siden af hinanden, mens klipperne rejste sig himmelhøjt, og figentræerne blomstrede, forklarer hun.
Verner supplerer med lidt fakta:
– Selve byen bestod stort set af hoteller, for Petra har 3000 turister om dagen.

Rejsen havde folk på venteliste, især fordi den gik til flere lande end Israel. Det var da også derfor, at Verner og Grethe, som havde været i Israel tre gange tidligere, besluttede sig for at tage med. Rundrejsen begyndte med to dage i Syrien, forsatte godt to dage i Jordan og sluttede med lidt over seks dage i Israel. 43 deltagere med en moden gennemsnitsalder var med, og Stig Christensen og hans hustru Roda var rejseledere.

Moske gav kontrast

I Damaskus, hvor rejsen tog sin begyndelse, var selskabet både i en moske og på besøg hos en kvinde, der havde oplevet at få Jesus sårmærker.
– I moskeen påstod de, at de havde Johannes Døbers hoved. Men man kunne jo ikke se det, og folk kom og gik. I Myrnas hus var der en helt anden ånd. Hun fik i 1982 Jesus sårmærker, og der er noget olie, som flyder, som har helbredende egenskaber. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal tro om det, men der var noget stærkt over det. Og Gud åbenbarer sig jo ud over vores fatteevne. Ånden i hendes hjem var i hvert fald en stor kontrast til moskeen, slår Verner fast.

Tilplastret med kirker

Besøget i Israel var en lidt blandet oplevelse for de to.
– Jeg har nærmest læst alt, man kan, om Anden Verdenskrig og jødeforfølgelsen der, så jeg kunne have brugt flere dage på Holocaustmuseet, men andre gik jo lige igennem, så de to-tre timer vi fik der, var jo en slags kompromis, konstaterer Grethe.
– Jeg har det svært med, at hele Israel er tilplastret med kirker, fortæller Verner og uddyber:
– Hver gang der er et sted, som er nævnt i Bibelen, bygger en eller anden kristen trosretning en kirke. For mig, ville det være en meget større oplevelse, hvis man kunne se tingene, som de var dengang, og så selv leve sig ind i det. En kirke hjælper mig ikke i den sammenhæng.
Grethe er enig, og derfor var nogle af deres bedste øjeblikke i Israel også de steder, hvor tilgangen blev en anden.

Via Dolorosa var kaos

– Jeg synes, at det var rigtig spændende i Nazareth Village, hvor der var en levendegørelse, så man kunne se en tømrer fra den tid og en kvinde, som sad og kartede, konstaterer Verner og fremhæver også Getsemane Have.
– Træerne der er så gamle, at man kan forestille sig, at Jesus gik der. Og der knælede jeg i kirken og måtte takke Jesus for, at det også var for mig. Det var stærkt.
Grethe havde også en god oplevelse af Via Dolorosa.
– Det var et værre gedemarked med masser af mennesker og kaos. Men så gik det op for mig, at sådan var det sikkert også, dengang Jesus gik der. Det var ikke eventyragtigt, som det let kan blive fremstillet, men masser af kaos og larm.

Verner Andersen havde en af sit livs allerstørste oplevelser i et amfiteater i Jerash. Til venstre Verner og Grethe.

Selvom alt ikke er perfekt, er Verner og Grethe enige om, at de har haft en fantastisk tur med nogle dygtige rejseledere.