Kirken skal være en kanal for Helligånden

DR-vært Iben Thranholm brugte Bibelen som kommunikationshåndbog på mediecenter.
Kirkens kommunikationsfolk skal være kanaler for Helligånden – ligesom profeter og apostle i Bibelen. Så vinder de gehør, sagde vært ved Religionsrapport på P1, Iben Thranholm ved Danmarks Kirkelige Mediecenters årsmøde i Århus den 5. maj.

Uden Helligånden kan mennesket ikke forstå Guds ord, sagde DR-vært Iben Thranholm.

– Hvordan kan det være, at disciplene – uden mails, internet, sms, postvæsen kunne ændre en hel verden? I dag har vi alle de nævnte kommunikationsmidler – men det ser ikke ud til, at vi ændrer ret meget. Hvorfor? spurgte hun.

Brug for Helligånden

– Svaret fandt jeg ved at nærlæse Apostlenes Gerninger i Ny Testamente. Først og fremmest i pinseunderet, som vi læser om i kapitel 2. De blev alle fyldt af Helligånden og talte i tunger. Og så står der om responsen: ”Vi hører dem tale om Guds storværker på vore egne tungemål”. Pludselig kan alle forstå Guds ord på deres eget sprog. Uden Helligånden som oversætter kan mennesker ikke forstå Guds ord, konkluderer Iben Thranholm.
Hovedpersonen i Apostlenes Gerninger er ikke apostlene, men Helligånden. Apostlene er bare Helligåndens kanaler. Men selv har de ikke et projekt, hvis ikke Helligånden guider dem.
– De taler ikke bare ord, men ordet har en kraft, som forandrer liv fuldstændig. De formidler mirakler. De fortæller ikke bare gode historier, som formidler gode værdier. De taler ordet for at forandre folks liv.

Det skal berøre os

Iben Thranholm har ikke meget til overs for kommunikationseksperternes kæledække, den gode historie:
– Det er ikke nok med de små søde historier, hvis kirken skal trænge igennem til danskerne. Danskerne spørger: Hvad er det kirken vil mig personligt? Hvis folk skal tro på noget, skal det gøre en forskel i deres liv. Hvad vil kirken opnå? Tør man sige: Ja, vi vil omvende jer til kristendommen. Tror man på sit eget budskab? Vi snakker ikke nok om Gud. Og derfor vokser kirken ikke.
Og så gik Iben Thranholm til biddet i sin kritik af kirken, især folkekirken:
– Nutidens kirke har ikke det samme projekt som de første apostle. Der er noget skamfuldt over foretagendet i dag. Mission vil man helst ikke have med at gøre. Det er mere stuerent at føre dialog. Man holder sig meget på måtten. Måske ligger man under for angst?

Lyt til Gud

Iben Thranholm sluttede med et par gode råd:
1. Hvis folk skal lytte til kirken, skal kirken først lytte til Gud. Bønnens kraft er enormt stor. Vi kan springe mange besværligheder over, hvis vi tør overlade sagen til Gud.
2. Vær skarpere. Sig det med trosvished. De, der er sikre på deres budskab, kommunikerer også klart.
3. Hold op med at bruge så mange ressourcer på at omfortolke eller forklare Guds ord. Så svært er det heller ikke.
Og så sluttede hun:
– Kirken skal gøre op med forskrækkelsen for at være upopulær. Så ville den blive meget mere populær.
Læs et længere referat på Sondagmorgen.dk