Drøm om nødhjælp og udvikling blev virkelighed

Kim Hartzner fra Mission Øst i Hellerup kan se tilbage på 20 år med hjælp til verdens fattigste.
Har du altid drømt om at hjælpe mennesker i nød? Her er chancen.

Kim Hartzner

Gennem Mission Øst hjælper hver giver og medarbejder hvert år 100 mennesker med rent drikkevand, dyrkning af fødevarer og ordentlige boligforhold.

20 år med nødhjælp

Det fortæller generalsekretær Kim Hartzner i anledning af, at det nu er 20 år siden, organisationen startede. Han startede organisationen sammen med sin far René Hartzner, med nødhjælp til Rusland og Østeuropa efter Murens fald. Mission Øst er i dag en veludbygget hjælpeorganisation med arbejde i bl.a. Afghanistan, Armenien, Nepal, Tadsjikistan, Pakistan, Rumænien og Bulgarien.

Over 200 medarbejdere

Men gør vi en forskel for verdens fattigste? reflekterer Kim Hartzner i Missions Østs jubilæumsblad. Og svarer ja:
– Vi har flere end 200 hjælpearbejdere ude blandt to tredjedele af verdens fattigste. I 2010 berørte arbejdet flere end 670.000 menneskers liv. Som eksempel har flere end 53.000 mennesker fået livsnødvendigt rent vand.

Myndigheder siger tak

Og Mission Østs indsats bliver værdsat af lokale myndigheder. Armeniens vicepremierminister Armen Gevorgyan ser Missions Østs hjælpearbejde som et forbillede for myndighederne og lover, at de vil ”gøre vores bedste for at gøre lignende projekter til succeser”.
Afdelingen for Genopbygning og Udvikling af Landområder i Badakshan-provinsen i Afghanistan udtaler, at Mission Østs arbejde ”i høj grad har hjulpet de mest trængende i de fjerneste egne af vores provins”.

Rent drikkevand forebygger sygdom

Et eksempel er landsbyen Gachan, hvor indbyggerne for mindre end et år siden blev syge og ramt af ondt i maven, feber og diarré. Årsagen var, at de alle drak inficeret vand fra en flod, der løb forbi landsbyen. I dag har Gachan fået rent drikkevand gennem brøndboringer fra Mission Øst. I alt otte vandposter er spredt over landsbyen. Nu står også latriner klar. Og alle har lært om basal hygiejne.
– Vi kan allerede mærke en forskel – færre i landsbyen er syge, siger Faiz-ur-Raman fra landsbyen Gochan.