Enorme forekomster af skiffer- olie fundet i Israel

På et sted ved navn Zoharim nær lillebyen Bet Shemesh omkring 40 km sydvest for Jerusalem har israelske olieudvindningssagkyndige og geologer fundet enorme forekomster af skifer-olie 331 meter nede og eksperter mener, at der her kan udvindes omkring 40 milliarder tønder olie.Den første prøve på denne olie blev bragt op til jordoverfladen i en 80 cm lang cylinder, der indeholdt en grålig aflejring.

– Det er som en fødsel, sagde miljø-ingeniør Dana Kadmiel fra ”Israel Energy Initiatives” (IEI), da olieprøven kom til syne.

For at udvinde skifer-olie – en mørk aflejring fra klipper indeholdende karbonhydrid – må der bores 400 meter ned gennem svært gennemtrængelige jordlagre med henblik på at nå frem til skifer-området, oplyser hun.

Der skal tillige bores en ring af ”opvarmningsbrønde” , som gradvis opvarmer klippen til en temperatur af 300 graders celcius og således omskaber den til letvægts-olie.

I denne afprøvningsfase vil der blive taget skiferdele, som skal analyseres i laboratorier

på Ben Gurion Universitetet i Beersheba i Negev-oerkenen.

En geolog ved navn Yoav Dror, der er tilknyttet IEI, siger om olieprøven, at den er ”mager”, men at den lavere sektion er ”god”.

Teknologien for at bore ned til skifer-olien er ny og er blevet bragt til Israel af den amerikanske ekspert, dr Harold Vinegar, der har erfaring fra 32 års arbejde for Shell Oil, hvor han til sidst var ansat som chefsforsker. Han deltog i udvindingen af skifer-olie i Colorado i 1980 og året efter på sted ved navn Piceance Basin, hvor skifer-olien er tæt ved jordoverfladen. I 2008 forlod han Shell og tog til Israel, hvor hun er chefsforsker hos IEI..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge sagkyndige har Israel den femte-største forekomst af skifer-olie i verden – efter USA, Canada, Kina og Jordan.

Israel importerer 270.000 tønder af råolie daglig, hvoraf 50.000 tønder går til militæret.

– Denne olieudvinding vil kunne blive en kilde til tusinder af jobs for faglærte arbejdere og en vældig øgning i bruttonationalproduktet, siger Vinegar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så snart IEI opnår godkendelse fra den lokale distriktskomite og Vand-Myndigheden, vil selskabet gå i gang med projektet, som – ifølge Kadmiel – omfatter en produktions-”brønd” og 6-7 omliggende ”opvarmnings-brønde”.

Olien ventes imidlertid ikke at blive udvundet kommercielt før 2018-2020. Over 1000 personer ventes at ville blive ansat af IEI i denne fase, heraf mange udenlandske special-ingeniører.