Grækenland er blevet Israels nye forbundsfælle

En ny udvikling er på trapperne i denne del af Mellemøsten, idet det nu synes at blive klarere, at Grækenland er blevet Israels nye forbundsfælle, hvilket bl.a. fremgår af det græske forbud mod, at den pro-palestinensiske flotille forlader græsk havn for at sætte kurs mod Gaza-striben.
Grækenland har næsten slået en kolbøtte i dets forhold til Israel. For 20 år siden var Grækenlands daværende statsmiinster, Andreas Papadreou – far til den nuværende regeringschef – en personlig ven af den palestinensiske leder, Yasser Arafat. Grækenland blev da anset for en pro-arabisk stat og en entusiastisk støtte af palestinenserne.

Men nu er der sket en dramatisk ændring i de israelsk-græske forbindelser. Da Tyrkiet meddelte, at det vil trække sin støtte til flotillen tilbage, blev Grækenland anset for at være et sted for planlægningen af flotillen og udførelsen af dens maal. Men statsminister George Papandreou har set dybt i kortene og blandet dem godt. Krisen i forholdet mellem Israel og Tyrkiet – Grækenlands nabo og rival – skabte en mulighed.

Om dette skriver den israelske avis “Yediot Aharonot”, at George Papandreou, født i USA, ikke blot tog sin fars sociale doktrin til sig, men også andre værdier, fra sin amerikanske mor. Som præsident for “Socialist International” forstår han, at Grækenlands globale status vil få en optur, hvis det slår ind på en mere afbalanceret Mellemøst-politik.

Da den græske økonomi kuldsejlede, begyndte græske ledere en selvransagelse og kom til den slutning, at støtten til araberne ikke havde bragt noget godt, at Grækenland ikke havde fået noget til gengæld for dette, at arabiske finansfyrster ikke havde investeret i Grækenland, at de ikke bidrog til at skabe jobs, og at ingen arabisk stat havde tilbud lån på bedre vilkår end europæerne ville tilbyde.

I den nuværende krise er Grækenland blevet en større tilhænger af USA’s magt og amerikanske jøders indflydelse. Ifjor besøgte Papandreou Israel og Israels statsminister Binyamin Netanyahu tog umiddelbart derefter til Athen og markerede dermed en fundamental ændring i forholdet mellem de to lande. Dette efterfulgtes af gensidige ministerbesøg og besøg af embedsmænd og pressefolk. De strategiske relationer udvikledes – og hundredtusinder af israelske turister tog på ferie på de græske øer.

I Mellemøsten er der en gammel cliche om, at fjenden til min fjende er min ven. Det første praktiske udtryk for forbedringen af det græsk-israelske forhold var, da Greækenland sendte fem fly til Israel ifor at bidrage til at nedkæmpe den voldsomme skovbrand på Carmelbjerget i december ifjor. Skønt der blev gjort stor stads af, at tyrkiske fly var ankommet – kom grækerne først, med det største kontingent og de var med til at bekæmpe 2/3 af ilden.

I Jerusalem ser man nu resultater af denne ændring i det græsk-israelske forhold. Hver dag der går, uden at flotillen afsejler til Gaza, markerer endnu et græsk bidrag til staten Israel, siger en politisk kommentator i Jerusalem. Israel på sin side støtter Grækenland med lobby i Washington for hjælp til græsk økonomi, tildels via jødiske grupper i USA. Denne gestus påskønnes i Grækenland.

En israelsk Mellemøst-sagkyndig udtaler, at de eneste, der ikke tog notits af de forbedrede israelsk-græske relatiooner var flotillens organisatorer, som troede, at Grækenland havde den samme opfattelse som ifjor, da den første flotille satte kurs mod Gaza, inklusive et antal skibe fra græske havne. Men Grækenland er ikke det samme nu som 2010, hvilket bl. a. kom til udtryk, da optoejerne mod regeringens politik overskyggede flotillen i medierne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ifjor lykkedes det flotille-organisatorerne at overraske Israel og det israelske miitær. Iår er det Grækenland som har overrasket organisatorerne. Der er ikke noget fortilfælde til, at den græske regering besluttede at standse et amerikiansk flotille-skib, der uden tilladelse havde forladt græsk havn i retning af Gaza – og beordrede skibet tilbage til græsk havn.

Og om en ugestid kommer den græske præsident, Karolos Papoulias,. 82, på et 48 timers statsbesoøg i Israel. Han er den fem år ældre præsident.Shimon Peres, gæst. To ældre statsmænd, der vil have meget at sige hinanden.

Israels ambassadør i Athen, Aryeh Mekel, siger om Papoulias’ besøg i Israel:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Det er en dramatisk opgradering af vore forbindelser. Vi tillægger præsidentens besøg stor betydning og ser det som et vigtigt symbolsk tegn på det nye forhold mellem vores lande og vores folk.