Ung piges flugt for sit liv

Rystende beretning, skrevet under pseudonym, om muslimsk piges kamp for et bedre liv.
Hannah Shah bryder tavsheden i sin spændende selvbiografi. Som tidligere muslimsk pige beskriver hun sit liv og sin kamp for overlevelse. De fleste englænderes barndom er fyldt med lege og latter og gode minder om en familie, som elsker dem. Hannah vokser derimod op i en gade, hvor pakistanere er i overtal. Hendes barndom er fyldt med skam og frygt for et uhyre, som hedder ”far”.
Hun lever for det meste et behageligt liv ved at lege med børnene på sin gade. Offentligt er hendes far en mild og agtværdig imam, men derhjemme kræver han sin families totale underdanighed. Da Hannah er 8 år gammel og en dag prøver at standse sin far i at slå sin mor, overfører hun sin fars raseri på sig selv, og der begynder da årelange og konstante overgreb af vold og sexmisbrug af hende i hjemmets kælder.
Hun prøver på alle mulige måder gennem årene at komme væk fra overgrebene. Ikke engang da en rådgiver kommer på besøg, lykkes det hende. Da hendes far så vil lokke hende ind i et tvangsægteskab bag hendes ryg, bliver hun desperat. Hun har ikke andet valg end at begå selvmord eller flygte for at redde sig selv. Hun har kun den ene chance for at komme væk, og det skal lykkes.

Tavshed er farlig

Imamens datter er den skrækkelige og sande historie om en muslimsk piges undertrykte liv i England. Gennem sine oplevelser tegner hun et billede (nogle gange for detaljeret) af et liv for piger ligesom hende selv og af, hvordan de lever mellem to forskellige kulturer og begrebsverdener.
Mange vestlige lande tager deres tro og frihed for givet. Alt for ofte viser medierne et billede, der sammenligner islam med kristendom, men gennem Hannahs historie i denne bog vil man se det på en helt anden måde.
Hannah beskriver sit liv for at gøre mennesker opmærksomme på, at mange unge muslimske piger lever i et dagligt mareridt, som de ikke føler, de på nogen måde kan slippe væk fra. Hun ønsker, at dem, der læser bogen, vil kunne forstå situationen bedre, og hun understreger igen og igen, hvor farlig tavsheden er.

En ære der bringer skam

Mange af Hannahs problemer er tilskrevet ordet ”ære˝. Den ære, som hun taler om, handler ikke om at leve et ærefuldt liv. Faktisk er det omvendt. Hendes far bruger alle mulige uærlige metoder til at skjule sin egen skamfulde adfærd. Hele familien er tvunget til tavshed, og via den støtter de hendes fars misbrug af hende på forskellige måder. Da hun flygter endeligt, fortsætter faren og hendes brødre med at forfølge hende. Hun er nødt til at flytte fra sted til sted. Mange gange lykkes det hendes far at spore hende i forskellige andre byer i England, hvor hun gemmer sig. Det hele handler for faren om at opretholde sin og sin families ære og om ikke at bringe skam over dem.
Hun erfarer gennem samtaler med andre muslimer på universitet, hvor hun senere kommer til at studere, hvor mange der lever i uvidenhed om, hvad Koranen egentlig siger. Hannah har kunnet læse i Koranen siden sin barndom, men den var kun på arabisk, og hun kunne slet ikke forstå ordene. Da hun har læst Koranen et par gange på engelsk, finder hun ud af, hvor mange af de fortolkinger af Koranen, hendes far har præsenteret hende for gennem hele hendes opvækst, der slet ikke er sande.
Hendes vidnesbyrd giver en dyb forståelse af det muslimske samfund. Hver historie beskriver, hvorfor muslimske familier har svært ved at tilpasse sig i det europæsisk samfund, som omgiver dem. Gennem kendskab til deres verden kan vi hjælpe dem til at finde en udvej på de forskellige problemer, de har.
Imamens datter er klart en dybt rørende bog, som virkelig kan holde læseren fanget.

Hannah Shah:
Imamens datter
274 sider • 229 kr.
Lychnos Publishing