51-årige Shelly Yacimovich første kvinde som arbejderpartileder siden Golda Meir

En tidligere journalist, Shelly Yacimovich, 51, er kvinden alle taler om i Israel idag, efter at hun stort slog sine mandlige rivaler ved valget til formandsposten for Arbejderpartiet, og dermed blev den første kvindelige leder af dette parti efter Golda Meir for nogle menneskealdre siden.Hun vil blive en frisk vind for det hensygnende Arbejderparti, der engang var Israels mægtigste under David Ben Gurion, men som langsomt er blevet relegeret til at blot at være et mindre parti på den politiske arena.

Der er store forventninger til denne dynamiske kvindelige politiker med det lange, svært udtalelige efternavn. Måske hun en dag bliver Israels kvindelige regeringschef, på linje med Margaret Thatcher i England, Gro Harlem Brundtland i Norge og Helle Thorning-Schmidt i Danmark.

Yacimovich’s løbebane er broget. Som teenager blev hun udvist af sit gymnasium efter at have ophængt protestplakater i skolens korridorer. Som student i adfærdspsykologi på Ben Gurion Uiversitet i Negev-ørkenen begyndte hun sin journalistiske karriere på avisen “Al Hamishmar”. Siden var hun i en årrække

journalist på Israels Radio, siden TV-journalist. De områder hun dækkede var fagforeningsorganisationen Histadrut og knesset. Indimellem skrev hun to romaner.

I november 2005, to uger efter at (tidligere Histadrut-leder og forsvarsminister) Amir Peretz blev valgt til Arbejderparti-formand, besluttede hun at forlade journalistikken og gå ind i politik. Her har hun gjort en kometagtig politisk karriere i sine seks år i knesset, hvor hun har gjort sig gældende som aktiv i sociale anliggender.

Præsident Shimon Peres gratulerede hende med disse ord:

– Din opræstation er uden fortilfælde, og jeg ønsker dig held og lykke. Du bringer et pust af frisk luft til israelsk politik.

Ved Arbejderpartiets primærvalg fik hun 53.8 procent af stemmerne, mens hendes nærmeste rival, Amir Peretz, fik 45.5 procent.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I hendes kontor i Arbejderpartiets lokaler hænger billeder af Ben Gurion og den myrdede statsminister og Arbejderpartiformand,Yitzhak Rabin.

– Vægten af deres mission på mine skuldre står mig helt klart, siger hun.

Yacimovich har som mål at skabe ny samling omkring Arbejderpartiet, og hun vil nu gå i dyst med en anden kvindelig politiker, lederen af Kadima-partiet, Tzipi Livni om at få overtaget i den politiske midte. Yacimovich vil arbejde på at gøre Arbejderpartiet til det største i landet ved det næste valg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Hun har fremkaldt et jordskælv i politik i almindelighed og i Arbejderpartiet i særdeleshed, skriver klummeskriveren Yossi Verter idag i avisen “Ha’aretz”. Hun vil gnave løs på Kadima og svække det.

Selv siger hun:

– Vi har en lang og trælsom vej foran os, men sammen vil vi pløje den lange fure.

I sin tiltrædelsestale udtrykte hun anerkendelse af telt-demonstranternes andel i hendes sejr.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Dette var Arbejderpartiets sommer, da et parti som er blevet bespottet, blev forynget og forbundet med de friske vinde, der nu blæser i Israels gader, sagde hun.

Shelly Yacimovich bor i Tel Aviv og har en søn og en datter. Hendes forældre er overlevende fra holocaust.