Norge vil ikke støtte tekst, der gør Israel ”ulovlig”

– Norge støtter ikke en tekst, der delegitimerer Israel, siger Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre i et eksklusivt interview med Udfordringens korrespondent under sit ophold i Jerusalem.
Støre har travlt under sit omkring 20. besøg i Mellemøsten. Han er kommet hertil for at blive opdateret om situationen, forud for giverlandenes tilbagevendende møde i New York, hvor Norge har en ledende rolle.
Mødet er i ”Ad Hoc Liaison Committee” (AHLZ), hvor Norge indtager formandsposten.
Støre understreger, at Norge ikke vil tage stilling til det forventede palæstinensiske forslag i FN om en statsdannelse, før det har set den konkrete tekst.
Kort efter sin ankomst hertil havde han samtaler i Ramallah med de palæstinensiske ledere med præsident Mahmoud Abbas i spidsen, og i Israel har han mødtes med oppositionslederen, Kadima-partiets formand Tzipi Livni, og med statsminister Binyamin Netanyahu, udenrigsminister Avigdor Lieberman og forsvarsminister Ehud Barak.
På spørgsmålet om, hvordan han vil betegne disse samtaler, siger Støre:
– Det var lange og nyttige samtaler, afholdt i en god atmosfære.
Under besøget i Jerusalem havde Støre tillige et møde med general Eitan Dangot, der er chef for civiladministrationen i de administrerede (besatte) områder.
Er man kommet nærmere freden? blev han videre spurgt.
– Jeg håber, udviklingen går i den retning, svarede han diplomatisk og tilføjede:
– Der er fortsat store problemer med at få de israelsk-palæstinensiske forhandlinger i gang på ny, men vi må bevare optimismen.

Statsdannelse

Ifølge det israelske statsministerium gav Netanyahu i sin samtale med Støre udtryk for bekymring for, at det palæstinensiske forslag i FN om en statsdannelse vil kunne føre til voldshandlinger og ”skade fredsprocessen”.
– Palæstinenserne har en tendens til at bevæge sig op i et træ – og sparke stigen væk, sagde Netanyahu.
En fremsættelse af et forslag om en palæstinensisk stat vil være som om, palæstinenserne ophæver tidligere indgåede aftaler.
Netanyahu fremhævede, at Israel tog risici og rømmede områder under den antagelse, at konflikten ville kunne blive bilagt ved forhandlinger, og at et palæstinensisk forslag i FN om en stat ”ville være som en annullering af disse forståelser”,
– Hvis FN vedtager en resolution om en palæstinensisk stat baseret på 1967-grænserne, vil Vestmuren så være ”besat område”, sagde han til den norske udenrigsminister.
Netanyahu kom tillige ind på situationen i det sydlige Israel og sagde, at grunden til at regeringen havde vist tilbageholdenhed stillet over for terroristangrebet nær Eilat og nye missilangreb fra Gaza-striben var, at ”vi behøver ikke at bevise, at vi er modige”.
Lieberman sagde til Støre, at hvis palæstinenserne forelagde deres forslag i FN om en statsdannelse, ville han anbefale en omgående afbrydelse af al kontakt med Den palæstinensiske Myndighed (PA).
– Det er umuligt, at PA om morgenen har drøftelser med os om et sikkerhedssamarbejde, og at det om aftenen vil fremme en retslig aktion mod os i Den internationale Domstol i Haag, sagde Lieberman.
Inden han rejste til Mellemøsten udtalte Støre i Oslo, at Norge fordømmer de syriske myndigheders drab af civilpersoner, men ikke direkte ville støtte et krav om, at præsident Bashar Assad skal gå af.
– Dilemmaet er, at der ikke er et værdigt alternativ til at overtage styret, sagde han.
Efter sine møder med palæstinensiske og israelske ledere tog Støre ved middagstid i dag videre til Amman for at drøfte situationen med jordanske ledere.