Sådan hjælpes teenagere til gode medievaner

Respekter din teenager, så respekterer teenageren dig!
Mikael Arendt Laursen er ny leder for foreningen kidsandmedia dk.
– Gennem dialog og respekt kan forældre og børn finde en fælles vej i mediejunglen. Men forældre skal ikke være bedrevidende. Nogle gange ved børnene bedst, hvordan de skal håndtere de mange medier.

Mikael Arendt Laursen

Det siger Mikael Arendt Laursen, der er ny leder for foreningen kidsandmedia dk i Børkop. Kidsandmedia dk har eksisteret i ét år og etableret sig med hjemmeside, nyhedsbreve og foredragsvirksomhed.
Mikael kommer fra en stilling som organisationskonsulent i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Og så er han selv far til to teenagere.
– Vi har snakket om medieforbrug og gode medievaner derhjemme i mange år. Det er en vigtig problemstilling, som alle forældre bør tage alvorligt. Derfor kommer jobbet i kidsandmedia dk som kaldet, siger han.

Salg, reklame og… børn

Mikael Arendt Laursen var ansat i Søndagsskolerne i otte år. Efter en handels- og merkonomuddannelse fik han ansvar for salg og markedsføring på Lohses Forlag i Fredericia og blev reklamechef hos JO-EL A/S i Odense og butikschef hos G.E.C. Gads Boghandel i Odense, inden han blev ansat i Søndagsskolerne.
Hvor kommer engagementet for børnene ind?
– Mit mål har hele vejen igennem været at give børnene en god basis at leve livet på. Søndagsskolerne og kidsandmedia dk har to forskellige tilgange, men det handler i begge tilfælde om at udruste børnene, så de klarer sig godt i tilværelsen. At give dem gode forudsætninger.
Tror du virkelig, du kan påvirke børnene til bedre medievaner?
– Jeg tror, jeg kan påvirke forældrene, så de kan vejlede børnene. Jeg tror på, at forældre gennem dialog og respekt kan finde en fælles vej i mediejunglen sammen med børnene. Hvis forældre vælger dialogen, kan de spore børnene ind på en god tilgang til medier.

Vær ikke bedrevidende

Vil det altid lykkes?
– Det går galt, når forældre tror, de ved bedst om medier. Det er en fejl. De skal ned i øjenhøjde. Det kan være, børnene ved bedre, hvordan man navigerer i nogle af medierne. Så kan forældrene påvirke de steder, hvor de kan se, der er noget galt.
– Forældre har ikke altid ret. Hvis vi tror det, opstår barrieren.

Hold fokus

Skal forældre ikke sætte sig igennem?
– I hver relation skal man vide, hvor grænserne går. Det går bare galt, hvis man gør alt til regler. Derhjemme har vi snakket meget om: Hvornår må man sms’e. Må man, mens man sidder og spiser sammen? Eller når man er gået i seng? Vi kan udgå mange konflikter, hvis vi forstår, at mobiltelefonen ikke kun bruges til udveksling af information. Den er et redskab, teenageren bruger til at vedligeholde sit netværk. Men når det kammer over i digital mobning, skal vi sætte grænser.
Er der også grænser for, hvor meget medierne skal fylde i børnenes liv?
– Ja, i forhold til tidsforbrug og hvor mange medier man forholder sig til på én gang. Forældre har ret til at sætte grænser for begge dele på de rigtige tidspunkter. Og sige: Nu laver du lektier. Derfor skal du ikke have facebook åben, mens fjernsynet kører og du sender sms’er til vennerne.
– Andre gange skal vi lade det være. Respekten opstår, hvis vi voksne ikke altid er bedrevidende. Når vi respekterer deres regler, vil de lettere kunne respektere vores.

Dialog med forældre

Hvor vil du gerne være om et år?
– Jeg vil gerne, at vi når langt ud til forældre gennem foredrag rundt omkring i landet. Den direkte kontakt gennem en foredragsholder fra kidsandmedia dk og en flok forældre på en skole er guld værd. Vi bliver klogere på hinandens holdninger, og der er plads til dialog.
– Samtidig har vi jo et blad, en hjemmeside og et nyhedsbrev, der skal være til inspiration. Men dialog er det vigtigste, og den er størst ved foredragene.
Mikael Arendt Laursen er gift med Hanne og far til en dreng og en pige på hhv. 15 og 18.