Protestteltene i Tel Aviv nedrevet på 10 minutter

En era er forbi, da Tel Aviv kommunes inspektører, ledsaget af et stort politiopbud, beordrede nedlæggelse af de protest-teltbyer, som er opstået flere steder i Tel Aviv og rundt om i landet.I Tel Aviv var det ovre i løbet af 10 minutter.

Tel Avivs bystyre havde fået grønt lys til nedrivningen ad retslig vej – og så gik det stærkt. Mange teltbeboere vidste på forhånd godt, hvor det bar hen og fjernede selv teltene.

Hele aktionen forløb fredeligt, men mange af teltbeboerne græd over en ufuldendt mission. To personer blev arresteret “for at have forstyrret freden”‘

Det hele begyndte for snart tre måneder siden, da en 25-årig kvinde i Tel Aviv.

Daphne Leef, på “Facebook” gik til krig mod skyhøje huslejepriser og andre store leveudgifter, som hun ikke kunne klare. Hun fik omgående medhold af mange andre fra middelklassen, der heller ikke kunne klare dagen og vejen, til trods for at de havde arbejde.

Så rullede lavinen. Protestteltene skød op overalt i Israel, som en steppebrand. Ungdommen demonstrerede for social retfærdighed. For nogle uger siden blev der afholdt en protestmarch med over 300.000 deltagere, den største sociale tilkendegivelse i Israel.

Derefter nedsatte statsminister Binyamin Netanyahu en 17-mands kommission under forsæde af professor Manuel Trajtenberg for at se nærmere på klagerne og komme med forslag til, hvorfra pengene til en forbedring skulle komme.

Det drejer sig om miliardbeløb, og en afstemning om Trajtenberg-rapporten i knesset har ikke at have givet ham medhold i hans konklusioner, og hans rapport blev nedstemt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der kan spørges, hvad der kom ud disse 80 dages protestdyst. Ikke så lidt. Foreløbig er prisen på en række fødevarer blevet nedsat og er nu mere overkommelige.

Et stort spørgsmål er, om protestbevægelsen vil få en politisk drejning og måske medføre oprettelsen af et nyt politisk parti, som – spår mange – i givet fald vil kunne vælte det nuværende styre.

Fra den revolutionære vår synes det nu at bære mod en utilfredshedens vinter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Klummeskriveren Yossi Verter skriver idag i sit blad, morgenavisen “Ha”aretz”, under overskriften”Netanyahus ledelse bryder sammen”, at resultat af afstemningen om Trajtenberg-rapporten var en total unødvendig politisk skændsel for Netanyahu og hans finansminister, Yuval Steinitz, “der blev sendt som et lam til slagtebænken” for at forklare fiaskoen i et TV-interview.

Verter skriver videre:

– På tærkslen til knessets vintersamling har statsministeren opdaget, at hans koalitionspartnere totalt ignorer hans status, hans ledelse og hans forpligtelser til offentligheden. Det eneste de bryder sig om er vælgerne.