Tysklands Merkel: “jeg tror ikke på Netanyahus ord”

Det israelsk-tyske forhold – hidtil et af bedste mellem Israel og et europæisk land – er blevet afkølet, efter at kansler Angela Merkel ringede til statsminister Binyamin Netanyahu og stærkt beklagede et israelsk byggeri i Jerusalem-boligkvarteret Gilo – og en af hendes medarbejdere sagde, at hun var “vred og ikke troede et ord af hvad Netanyahu siger”.Denne diplomatisk rift er opstået over den israelske godkendelse af at opføre 1100 boligenheder i Gilo, i anti-israelske kredse betegnes som en bosættelse, men som israelerne siger er en forstad til byen, 15 miutters kørsel fra dens centrum.

Ifølge en israelsk kilde havde dette byggeri gjort den tyske kansler vred, kort efter at hun havde mobiliseret en massiv støtte til Israel i dettes bestræbelser på at forhindre en afstemning i FN om godkendelse af en palestinensisk stat.

På Netanyahus anmodning lagde Merkel også pres på den palestinensiske præsident Mahmoud Abbas om at godkende “Kvartetten”s initiativ til genoptagelse af direkte israelsk-palestinensiske forhandlinger. (“Kvartetten” omfatter USA, Rusland, FN og EU).

Den omtalte kilde siger, at Tyskland måske nu vil støtte en opgradering af Den palestinensiske Myndighed (PA) til en status som ikke-medlems stat i FN’s generalforsamling. Merkel menes at være blevet særlig vred over “timingen”, og fordi hun mener, at meddelelsen om byggerier har saboteret bestræbelser på at få parterne til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Israels nationale sikerhedsrådgiver, Ya’akov Amidror, har fornylig været på et hemmeligt besøg i Tyskland for at tale med tyske ledere om en samordning af stillingtagen til den palestinensiske anmodning til sikkerhedsrådet, og den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, har samme dag mødtes med Netanyahu i Jerusalem.

Netanyahus rådgivere menes at have anmodet tyske ledere om at modsætte sig den franske præsident, Nicolas Sarkozys, forslag i FN om at opgradere PA’s status til en “ikke-medlems observatør stat”.

Den israelske morgenavis, “Ha’aretz”, skriver idag, at som følge af det spændte forhold mellem USA og palestinenserne var Tyskland næsten det eneste land blandt Israels allierede, der kunne influere palestinenserne, og det var derfor, at det var Tyskland som Israel anmodede om at lægge pres på Abbas og genoptage forhandlingerne. Derefter kontaktede Merkel Abbas og krævede, at han omgående vender tilbage til forhandlingsbordet.

Abbas skal have svaret, at Netanyahu skulle give Tyskland eller USA en garanti for frysning af byggeri i bosættelser i en tre-måneders periode, i løbet af hvilken forhandlinger kunne finde sted om sikkerhed og grænser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dagen efter at Merkel havde talt med Abbas, opdagede hun, at Israel havde godkendt byggeprojektet. Det var da, hun ringede til Netanyahu og gav udtryk for sin vrede og havde irettesat ham.

– Jeg fatter ikke, at du – blot få dage efter at kvartetten fremsatte udtalelsen om genoptagelse af forhandlinger – kan godkende 1100 nye boligenheder, sagde Merkel.

Hun anmodede ham om “at afstå fra provokative handlinger”;


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahus svar til hende var, at han ikke opfatter Gilo som en bosættelse, men som en forstad til Jerusalem, “hvor alle Israels regeringer har bygget”.

Gilo ligger i udkanten af Jerusalem, kort fra Betlehem, og skiftende israelske regeringer har godkendt byggeri der som en naturlig sag, fordi israelerne opfatter bydelen som en integreret del af Jerusalem. Palestinenserne betegner imidlertid stedet som en bosættelse.

Israel godkender “Kvartetten”s forslag
Israel har idag godkendt “Kvartetten”s forslag om direkte israelsk-palestinensiske forhandlinger.

I en officiel udtalelse fremsat af det israelske statsministerium hedder det:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Til trods for at Israel har nogle indvendinger, som det agter at drøfte under forhandlinger, opfordrer det PA til ufortøvet at gå med til direke forhandlinger.

PA har ikke afvist “kvartetten”s forslag, men ønsker en tydeliggørelse af nogle af planens elementer, heriblandt det internationale samfunds stilling til bosættelser.

Kongressen fryser hjælp
USA, som har advaret PA imod at anmode FN om medlemsskab, har nu vedtaget at “fryse” hjælp til palestinenserne.

Kongressen menes at have blokeret 200 millioner dollars i hjælp, og dette er udtryk for USA’s vrede over at palestinenserne lod hånt om USA’s ønske ved at forelægge FN anmodningen om statsdannelse. Washington har tilsagt yderligere sanktioner, “hvis Abbas forsætter sine aktioner i FN”.