Sort messe på museum

Statens Museum for Kunst lægger rammer til dybt okkulte kunstnere under CPH:DOX.Black metal og tranceinducerende musik er nogle af ingredienserne i et okkult inspireret koncertarrangement på Statens Museum for Kunst den 9. november.

CPH:DOX, som står bag ”A spell to ward of the darkness”, ser ikke noget problem i arrangementet.

I en pressemeddelelse skriver Statens Museum for Kunst:
”Med titlen ”A Spell to Ward Off the Darkness – LIVE” har de to visionære, unge filmmagere Ben Rivers og Ben Russell tilrettelagt en alsidig koncertaften i mørkets tegn. Med Prince Rama, Hunter Hunt-Hendrix fra Liturgy og Lichens.”

Skaber mørk stemning

De to filmskabere er kendt for at undersøge det okkulte gennem deres dokumentarfilm. I deres beskrivelse af aftenen bruger de udtrykket ”Sort Messe”, men arrangørerne bag mener ikke, at de direkte skaber en sort messe. De regner med, at de ”blot” ønsker at genskabe den mørke stemning gennem brug af de tre kunstnere.
Hunter Hunt-Hendrix fra Lithurgy er kendt for at ville bringe det åndelige tilbage i Black metal-musikken, mens Prince Rama-søstrene primært er inspirerede af transcendental meditation. Lichens er kendt for at skabe en trancelignende stemning blandt publikum med sine enkle gentagelser.

Nedbrydende

Bjarne Nederby Jessen advarer mod at invitere dæmoniske kræfter ind på scenen.

Bjarne Nederby Jessen, som er kulturordfører for Kristendemokraterne siger:
– Det er rystende at erfare, at en statsinstitution som Statens Museum for Kunst arrangerer sort messe onsdag den 9. november, og at der tilsyneladende ikke er én eneste ansvarlig politiker på Christiansborg, der siger noget. Jeg bliver vred, når sådan noget foregår.
Han fortsætter:
– Museet taler om, at messen afholdes af ”en håndfuld af de mest progressive kunstnere fra den internationale musik- og filmscene”, men det skal vi ikke lade os dupere af, hvis det de viser er nedbrydende, og det er i allerhøjeste grad nedbrydende, når man inviterer dæmoniske kræfter ind på scenen.
Bag koncerten står CPH:DOX, som ikke mener, at arrangementet kan være problematisk.
– Det er en interessant antropologisk tendens i tiden, og vi bestemmer jo ikke på forhånd, hvad folk skal få ud af kunsten. Det er op til den enkelte, siger programredaktør Mads Mikkelsen.