Julemad med måde

Foreningen ”Stop Spild Af Mad” har otte gode råd til at holde madspildet nede i julen.
1,53 milliarder. Så mange penge bliver der smidt mad ud for i julen.

Traditionen for decembers julebord siger ”Ingen begrænsninger”; men ”Stop Spild Af Mad” giver nogle gode idéer til et godt julebord med begrænsninger.

Derfor har foreningen ”Stop Spild Af Mad” lanceret en kampagne for at stoppe madspil i de danske hjem i december. Kirkens Korshær bakker dem op.
– ”Alle gode gaver” skal behandles med opmærksomhed og udnyttes bedst muligt, siger chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen. De samarbejder med foreningen ”Stop Spild Af Mad” og nyder i deres hjælpearbejde godt af overskud fra hotellers brunch, firmakøkkener og den slags.

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider en gennemsnitfamilie mad ud for 1000 kr i løbet af december måned. Det normale madspild består mest af brød, mejeriprodukter og grøntsager, men i julemåneden ryger der desuden kød i skraldespandene mange steder. Derfor har ”Stop Spild Af Mad” i samarbejde med Anne Marie Fogh Larsen og Kirsten Høgh Fogt samlet otte gode råd til at holde madspildet nede i julemåneden.

1) Planlæg julens måltider, så du ved, hvor mange måltider, du skal forberede mad til i juletiden. Vær realistisk: prøv at indføre en ”kreativ julemiddag” med bonusmad fra køleskabet, mm. Når du planlægger maden til julens borde, så husk variation – det er dejligt med et samspil af kendte og nye retter, og gem måske nogle af de mange kendte retter til en anden gang.

2) Tænk på, hvordan en ret mad kan genanvendes til andre middage. Fx kan medisterpølsen blot ved at ændre tilbehør sagtens synes ny og spændende to dage i træk.

3) Tænk over, hvor meget mad I egentlig kan spise – og køb ind derefter. Overvej at I faktisk kun kan spise 500-700 gr. mad til et måltid – og stol på din egen planlægning. Køb hellere afmålte råvarer ind af en bedre kvalitet, end storindkøb af en lidt dårligere kvalitet.
4) Ved julens traditionelle kolde bord: sæt retterne ind i hold og sørg for at pakke dét, der bæres ud, væk med det samme. Husk at holde et godt flow – og vær opmærksom på ikke at lade maden stå fremme på bordet mere end to timer, hvis du vel og mærket vil spise maden efterfølgende.

5) Få et overblik over menuer og indkøb af råvarer. Når der skal være mad til flere helligdage, er det smart at nedskrive madovervejelser og kreative ideer til genanvendelsen af råvarer og allerede tilberedte retter. Så husker du derved, hvad du har tænkt – for eksempel: At hvidkålen kan benyttes til stuvet hvidkål, i salatskålen og til sennepskål til ribbensstegen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:6) Læg ikke under for forventningerne om, at julebordet skal bugne af mad. Tænk på, at decembers køkken netop skal adskille sig fra de øvrige 11 måneder, og udvælg med omhu og omtanke de enkelte måltider og retter. Gør op med ideen om, at det kun er en super julefrokost, hvis der var mange forskellige retter at vælge imellem.

7) Et bud på et godt og spændende julebord kan være:
1-2 slags gode sild og 1 fiskeret.
1-2 kødretter – fx lun ribbenssteg, medister eller hjemmelavet sylte.
2 slags grønt tilbehør – fx stuvet hvidkål, grønlangkål/grønkålssalat med granatæble, eller rødkål.
Super godt rugbrød og hvedebrød m smør.
2-3 slags oste – en fast, en blød og en blå.
2 slags frugt, nødder i ahornsirup.
2 slags sødt til kaffen – hjemmelavet marcipan, julesmåkage.

8) Når du har gæster til julemad, husk at have beholdere/doggybags klar, så gæsterne kan få lidt bonusmad med hjem. Også gerne af de søde sager – det er en glæde at dele med andre, og hellere dét end den gode mad ender i skraldespanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: