Min jul

Om anderledes juleforventninger, når missionærjulen skal holdes i Cambodja.I denne uge er Anne Sode Grønbæk i den varme julestol. Hun er netop blevet udsendt som missionær til Cambodja af Luthersk Mission.

Anne Sode Grønbæk

Hvad betyder julen for dig?
Julen betyder mange ting: Den kommercielle jul, som jeg ikke kan udstå. Familiejulen, som jeg elsker, fordi jeg kan ikke forestille mig meget, der er bedre end at udleve traditioner sammen med min elskede familie.
I år sidder jeg i 33 graders varme og skal holde jul i Cambodja. Mentalt er jeg derfor indstillet på sommer, og julen har lidt problemer med at komme ind på radaren.

Hvad er dit
bedste barn-domsminde om julen?

Jeg har altid elsket at gå om juletræet med de levende lys og synge mange smukke julesange, mens jeg har skævet ned til de fine pakker under træet. Det står for mig som noget magisk.

Hvad gør du for, at julen i jeres liv kommer til at handle om Jesus?
Sorg og glæde er tæt forbundet i juletiden for mig, fordi jeg savner min afdøde far allermest ved denne højtid. Den eneste virkelige lindring for sorgen er Jesus. Det er vigtigt for mig, at vi taler ærligt og sandt om sorgens mørke for så at kunne se stjernen, der skinner klart over Betlehem, som bebuderen af verdens frelser.

Hvad er din yndlingsjulepynt?
Jeg købte forleden dag et krybbespil på et julemarked (det er der faktisk i Cambodja!). Det er lavet af genbrugsdele såsom fatninger fra lamper og møtrikker. Det er bæredygtig julepynt, der er lavet af fattige khmerer, der ikke har til dagen og vejen. Det forbinder mig mere med julens budskab end Georg Jensens lyseholdere, selvom de da er pæne!

Hvad er din yndlingsjulespise?
Jeg kan godt lide and – og spiser hellere rigeligt af den end af ris alamanden bagefter.

Hvad er din yndlingsjulesalme?
”Kristtorn, dit bær og blanke blad” af Finn Evald. Det er en nyere julesang, der fortæller om smerten fra langfredag midt i juleglæden. Den binder sorgen og glæden sammen og er så vidunderlig i billedsprog og melodi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvornår begynder I at pynte i jeres hjem?
Jeg er lige ved at flytte ind i min lejlighed her i Phnom Penh og har faktisk kun tre stykker julepynt: Det førnævnte krybbespil, et juletræ i bambus, som er 20 cm højt, og en amerikansk julesok med et rensdyr, der har hue, halstørklæde og vanter på (det er jo tiltrængt her i varmen)! De kommer nok op omkring den 20. december og bliver gemt væk 7 dage senere!
Eva