USA’s hærchef advarer Israel mod at angribe Iran

Den amerikanske hærchef, general Martin Dempsey, kommer til Israel idag, først og fremmest for at drøfte Iran-situationen med israelske ledere og advare dem mod at angribe Irans atomanlæg.Dempsey, der kun har været på denne post siden maj ifjor, ventes hertil fra et møde i Bruxelles af NATO’s militærchefer. Han har der allerede haft en indledende samtale med den israelske generalstabschef, general Benny Gantz, der var indbudt til dette møde.

Det er Dempseys første officielle besøg i Israel, og det er af største betydning for Mellemøsten – nok også for den øvrige verden.

Besøget findere sted på baggrund af den voksende spænding mellem USA og Israel over Israels frustration over USA’s og Europas tøven med at vedtage tøffere økonomiske sanktioner over for Teheran.

Dempsey vil fredag morgen blive modtaget af en æresgarde i militærhovedkvarteret i Tel Aviv, og derefter skal han mødes med Gantz, forsvarsminister Ehud Barak, chefen for den miliære efterretningstjeneste, general Aviv Kochavi, præsident Shimon Peres og statsminister Binyamin Netanyahu.

Dempsey, hvis officelle titel er “Chairman of the United States Joint Chiefs of Staff”, ventes at ville prøve at overbevise Israel om at give mere tid til diplomati og sanktioner for at standse Irans atomprogram.

Israel og USA har forskelig opfattelse af hvilke skridt, der skal træffes for at stopppe Iran, men begge lande har samme efterretnings-vurderinger angående status for Teheras atomprogram.

Kort inden Dempseys beøsg her har Barak freemsat en udtalelse, der skulle mindske den amerikansk-israelske spænding om Iran. Barak sagde, at et israelsk angreb mod Iran er “langt fra at blive iværksat”, og at Israel samarbejder med USA om at forhinde at Iran opnår atomvåben.

Dempsey vil prøve at forsikre Israel om, at Obama-regeringen er forpligtet til at standse Irans atomprogram, og at “alle muligheder er på bordet”, inkl. brug af militær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gantz i NATO
På NATO-mødet i Bruxelles sagde Gantz, at man skulle være forberedt på “det værste” efter opstandene i Mellemøsten og udbredelsen af våben verden over – især hvis våben kommer i terroristorganisationers besiddelse.

– Blot ved fælles virke kan vi afskrække og overvinde disse radikale elementer, sagde Gantz. Verden må styrke moderate elementer og svække de radikale.