Hjælper 13.000 hjemløse i ekstrem kulde i Østeuropa

Mange fryser i den ekstreme kulde. Mission Uden Grænser har vinteren igennem hjulpet fattige og trængende, som lider i det kolde vejr. I forbindelse med den ekstreme kulde uddeler de nu ekstra nødhjælp. I løbet af vinteren vil over 13.000 mennesker modtage hjælp.

Denne familie fra Ukraine slipper for at fryse takket være tøj og brænde fra Mission Uden Grænser. Organisationen arbejder i seks lande i Øst-Europa: Albanien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Moldova, Rumænien og Ukraine.

Den sidste tids kulde har kostet mange hundrede mennesker livet over hele Øst-Europa.

Minus 30 grader

Mission Uden Grænsers medarbejdere i Østeuropa rapporterer om temperaturer ned til minus 30 grader. Alene i Ukraine er 131 døde. Fattige og hjemløse er de hårdest ramte, og flere bliver fundet døde på gaden. Hele landsbyer er uden strøm, og skoler er lukkede i både Ukraine og Rumænien. Mission Uden Grænser (MUG) uddeler brænde, mad og varmt tøj til familier, børn og ældre. På MUGs missionscentre og suppekøkkener kan fattige hver dag få et måltid varmt mad. Mange steder opsøger medarbejderne også de hjemløse på gaden og uddeler suppe og brød til dem. For mange er dette dagens eneste måltid. I løbet af en vinter uddeler missionen ca. 167. 000 varme måltider.

Kolde tider

For Roar Åkre, kommunikationschef i MUG, er hvert eneste dødsfald en tragedie.
– Især når man tænker på hvor lidt, der skal til for at undgå det. Vi i Norge ved jo dårligt nok, hvad kulde er. Men vi kan slet ikke forestille os, hvordan det er ikke at have et sted, hvor man kan få varme i kroppen. Nogle mennesker har ikke noget hjem, og andre har så dårlige huse, at de ikke holder kulden ude, siger Åkre. Mange steder i Øst-Europa oplever man streng kulde hvert eneste år.
– Temperaturer ned til minus 20 grader er ikke ualmindelige. Derfor har MUG hvert år samme fokus på vinteren. Men i år er det endnu koldere end normalt med helt ned til 35 minusgrader. Nu i år kom kulden så pludseligt, at folk ikke nåede at forberede sig. Derfor er flere så hårdt ramt. Visse steder har snefald skabt større problemer end selve kulden. I Bosnien-Hercegovina og dele af Bulgarien falder der normalt ingen sne, men i år er der faldet store mængder. I Rumænien er snemængderne også større end normalt. Det har ført til strømafbrydelser, og folk har svært ved at skaffe de daglige fornødenheder, siger Åkre.

4.800 par støvler

Åkre fortæller, at MUG udelukkende udfører sit arbejde med indsamlede midler.
– Vi oplever heldigvis, at folk er flinke og ønsker at hjælpe. Foruden penge indsamler vi varmt tøj og sko, som vi sender til Østeuropa. For nylig fik vi fx. 4.800 par cherrox-støvler fra firmaet Viking. Det er en stor hjælp for fattige i denne kulde, siger Åkre. – Heldigvis er vi ikke de eneste, der tager problemet alvorligt. Ukrainske myndigheder har oprettet over 3.000 midlertidige varmestuer, hvor hjemløse kan få lidt mad og varme i kroppen.
Bodil