Om at ’rette smed for bager’

Husker du historien om ”at rette smed for bager”?
Smeden slår en mand ihjel, men da man kun har én smed og to bagere i byen, dømmer de ”kloge dommere” bageren til at hænges.
Jeg følte mig lidt i samme situation med tre medarbejdere på en udsat udpost i Afrika. Lederen A beklagede sig over, at hans medarbejder B havde anklaget ham for ikke at udbetale fuld løn. Tre gange var det sket, og nu ville lederen ikke finde sig i mere. Enten blev B fyret, ellers gik A. Jeg belærte B om loyalitet. Vi blev enige om, at han skulle stoppe, men få udbetalt 3 måneders løn. Det var B indforstået med.
– Men hvad så med den løn, jeg ikke fik i 2010 og 2011?
Hvilken frækhed. Jeg troede naturligvis ikke på ham.
Jeg spurgte så C, om han var tilfreds med samarbejdet med lederen, og han svarede, at det gik bare så fint.
Dér kunne man bare se. B var en ballademager.
– Og lønnen, får du også til tiden? spurgte jeg for en sikkerheds skyld. Han undslog sig lidt, men svarede så, at han i hele 2010 og 2011 kun havde fået løn tre gange. Ligesom B.
Med to vidner imod A talte jeg alvorligt med ham. Han indrømmede dog intet og tog Gud som vidne på, at han talte sandhed, sådan som muslimerne ofte gør – uden at dét er garanti for noget. Han har da også bygget et hus og investeret i såsæd i de to år, så brikkerne begyndte at falde på plads.
Jeg havde lyst til at fyre ham, men holdt igen på min vrede. For vi har ikke andre, der kan tale det specielle sprog i radioen. Og han er i øvrigt en overbevist og engageret kristen – men altså ret ny i troen og den kristne moral… Så jeg foreslog: ”Du får lov at fortsætte. Men hver måned trækker vi halvdelen af din løn, indtil de andre har fået deres løn.” Han forlod stedet i vrede.
Men senere vendte han tilbage og accepterede. Så langt så godt. Men næste morgen bankede det på min dør. Det var C, der ville sige, at beskyldningerne imod A var falske. B havde fristet ham.
Spørgsmålet er så, om B taler sandt i 1. eller 2. omgang, eller om A har tvunget ham til at sige sådan, fordi de nu skal arbejde sammen.
Hermed slutter lektion 1A:

Af redaktør Henri Nissen