Bliver stadigvæk formet – og vil forme verden

Jars of Clay er efter 18 år stadig på toppen. De vil mere end bare påvirke med musikken.Jars of Clay har været med til at påvirke den kristne musikscene i 18 år. Det vil de fortsat gøre – men også mere end det.

De efterhånden modne mænd fra Jars of Clay.

Der er sikkert læsere, som knap nok var født, da Jars of Clay i 1996 slog igennem med nummeret Flood. Den røg ind på fem forskellige Top 40 hitlister. Siden dengang har de lavet flere abums og har vundet mange priser, blandt andet Grammy- og Dowe-awards.
Deres seneste album kom i 2010 og hedder The Shelter. Jars of Clay blev inspireret af et gammelt irsk ordsprog, som siger: ”Det er i hinandens husly, at mennesket lever.”
Denne tankegang har de ført videre fra musikken til resten af deres liv.

Vil mere end musikken

Mange ville nok være godt tilfredse med sådan en karriere inden for musikken, men ikke Jars of Clay. De bruger musikken som et springbræt til at gøre endnu mere.
i 2005 begyndte de deres første store projekt, ’1000 Wells Project’, som handler om at bygge og reparere brønde i Afrika. Og sidste år kunne de fejre at have nået dette mål efter 7 års arbejde. Det betyder, at der nu er rent drikkevand til mere end 150.000 mennesker.
– Det giver de ting, vi synger om i vores sange, en ekstra dybde, siger forsanger Dan Haseltine.
– Vi ønsker virkelig, at vores tekster fokuserer på at gøre en forskel for mennesker ved at række ud og være Kristi hænder og fødder, forklarer han til Baptist Standard.

Tur til Afrika ændrede bandet

Jars of Clays organisation: www.bloodwatermission.com

I 2001 rejste Dan Haseltine med på en missionstur til Afrika, og det ændrede hele hans opfattelse af situationen dernede.
– Den tur havde en kæmpe påvirkning på mit liv. For mig var det vigtigt at høre folks historier. Det åbnede mine øjne, så jeg kunne se, at det her var mere end statistik om sygdom eller en krise. Det handlede om mennesker, som delte smerten i deres liv. Fordi jeg fik det menneskelige perspektiv på dette område, så fik det mit hjerte til at flyde over med et ønske om at hjælpe.
Efter turen har han sammen med bandet oprettet Blood:Water Mission, som forsøger at skabe bedre vilkår for afrikanerne med særligt fokus på hiv, aids og rent drikkevand.
De har ansat fuldtidsmedarbejdere i Afrika og de rejser jævnligt derned selv for at se på forholdene.

Venskab er basis for at hjælpe

På bare seks år er det lykkedes at hjælpe mere end 600.000 mennesker i 11 lande med rent drikkevand og bedre hygiejne. De har åbnet 4 store hjælpeklinikker, som har hjulpet mere end 26.000 mennesker, som har hiv og aids.
Dan mener, at venskabet til de mennesker, de hjælper, er meget vigtigt:
– Der er et kæmpe problem med at få rent drikkevand, og der er en kæmpe krise i forhold til hiv og aids. Men den eneste måde, hvorpå vi kan blive ved med at være engagerede og virkelig gøre en forskel i folks liv, er, hvis de kan se, at vi ønsker at bygge venskaber og relationer med dem. Hvis vi involverer os i deres liv.
Man skulle tro, at det var svært at lære så mange mennesker at kende, men Jars of Clay ønsker at forsøge.
Det handler om respekten for det enkelte menneske, mener Dan:
– Det gør en kæmpe forskel i deres liv, og det gør det lettere at komme med helbredelse. Du kan ikke for alvor møde et problem eller en sygdom, hvis du ikke kender menneskene, for det vil tage deres værdighed fra dem. Det er kun gennem en relation, at du kan forstå det: ”Hvordan elsker jeg denne person, tjener denne person, ydmyger mig selv, ser deres styrker og styrker deres styrker?”
Ligesom med Jars of Clays tekster fornemmer man hurtigt, at det er noget, som der er blevet tænkt over. Der er dybde og refleksion i Dan Haseltines ord.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Små skridt forandrer

Han mener ikke, at det nødvendigvis kræver en succesfuld karriere og den deraf følgende pengepung for at kunne gøre en forskel i verden.
– Det kræver ikke kæmpe skridt for at ændre verden. Det kræver bare mennesker, som har modet til at gøre små ting, som for eksempel at være venlig over for en nabo og give en hånd til at hjælpe nogen.
– Det er meget modige handlinger, som virkelig forandrer verden. Det er vores ønske, at mennesker vil indse, at Jesus kalder os til at gøre en forskel i hinandens liv og til at anerkende, hvad der virkelig betyder mest i denne verden.
Baptist Standard/Henrik