Krise i Khartoum

Præsident Omar al-Bashir vil gennemføre sproglig og kulturel ”arabisering” og påtvinge Sharia-love i Nordsudan.
Nordsudans midlertidige forfatning lovede sidste år at ”respektere det sudanesiske folks kulturelle og sociale forskellighed”. Men den 2. februar i år bombede luftvåbenet Heiban Bibelskole i Nuba-bjergene, så studerende og lærere måtte løbe for livet. Også en anden kristen skole er blevet bombet. Her meldes om to dræbte.
Netop Nuba-bjergene er et konflikt-område i Nordsudan. Her bor Nuba-stammerne, som ikke er arabere.
Der er spændinger mellem Nord- og Sydsudan, og begge lande har placeret tropper ved grænserne. Krigen er skyld i, at markerne ikke er blevet tilsået i tide. Fødevaresikkerheden forværres, og hjælpearbejdere nægtes adgang til landet. I hovedstaden stiger priserne på madvarer. Truende hungersnød og landets økonomiske krise, der skyldes tabet af olieindtægter fra Sydsudan, øger presset mod præsidenten.
Præsident al-Bashir prøver nu at aflede opmærksomheden fra de økonomiske problemer ved at indføre Sharia og gennemføre kampagner for kulturel og sproglig arabisering. Det går især ud over Nuba-stammerne.
Bodil