Lyt til Far

Vores evne til at høre begrænses af Løgnerens bedrag.
I er ude af stand til at høre mig, fordi Djævelen er jeres far. Men den, der adlyder mit ord skal aldrig dø, siger Jesus.
Af Bodil Lanting
Cand. theol., tidligere missionær
og bibeloversætter i Ethiopien

Vi er midt i en diskussion mellem Jesus og de jødiske ledere. Jesus har talt om, at sandheden vil sætte dem fri, og de fnyser: Vi er Abrahams børn og har aldrig været nogens slaver.
Konflikten optrappes: Jesus godtager ikke den biologiske afstamning fra Abraham. For hvis man påberåber sig den afstamning, skal man handle som sin forfader. Og det gør jøderne ikke, når de vil slå Jesus ihjel.

Hvem er jeres far?

Fronterne trækkes op. Nu er det ikke bare Abraham, men Gud selv, der er jødernes far. Men Jesus sætter sagen på spidsen: Hvis Gud var jeres far, ville I elske mig. I kan ikke høre, fordi jeres far er Djævelen. Det er hans gerninger, I gør. Djævelen er løgnens far. Han ødelægger og bedrager mennesker.

Kommunikationens problem

Kan man tage så meget fejl? Kan man deltage i den officielle gudstjeneste og tro, at man ærer Gud – mens man i virkeligheden tjener hans modstander? Kan man høre uden at fatte noget som helst?
Vi kender det fra os selv: vi placerer lynhurtigt andre i en boks afhængig af udseende eller politiske og religiøse holdninger. Så ved vi, hvem de er. Tror vi. Og hører det slet ikke, hvis de siger det modsatte af det, vi ventede. Alt bliver ved det gamle, mens vi stivner i vores fastlåsthed.

”Din samaritaner!” snerrede de. ”Har vi ikke hele tiden sagt, at du er besat af en ond ånd?”
Johannesevangeliet 8, 48.
Dødelig døvhed

Endnu værre er det, når Djævelen fordrejer Guds ord. Når vi hører sandt som falsk, og det onde kaldes godt. Som eventyrets lille Kay, der fik troldspejlet i øjet og syntes, at roserne var grimme. Da han blev bange og ville bede sit Fadervor, kunne han ikke huske andet end den store tabel. – Eller israelitterne, som Gud netop havde befriet fra slavelivet i Egypten: de byggede med stort besvær en guldkalv og sagde så til hinanden: Se, det er vores gud, som førte os ud af Egypten!
Er det grotesk eller hvad? Det er så absurd som noget kan være. Man opfatter sandheden som løgn. Det gode som ondt og det onde som godt. Og glemmer det gode, som Gud har gjort.

Det store bedrag

Jesu ord provokerede tilhørerne. Og vi forstår dem godt, for han lagde ikke fingrene imellem. I skal blive frie, sagde han til folk, der mente, at de havde styr på livet. I er slaver af synden, I har Djævelen til far og I danser efter hans pibe, sagde han til dem, der roste sig af at være den fromme og mægtige Abrahams efterkommere.
De havde allerede placeret Jesus i en boks. De vidste præcis, hvem han var – og han kunne da umuligt være fra Gud. Og derfor kunne de hverken høre eller se, hvem og hvad Jesus virkelig var. De sad både fast i kommunikationens problem og i Løgnerens net af løgn og bedrag.

Vil du lytte til Gud?

Jesus levede og åndede for at gøre sin fars vilje og ære ham. Derfor var han så hård og uforsonlig, når mennesker fejlagtigt tog Gud til indtægt for deres egen ondskab.
Men Jesu far er lidenskabeligt optaget af Sønnens ære, og han dømmer det menneske, der ikke adlyder Jesus.
Vil du sættes fri til at gøre Guds vilje? Så hør, læs og adlyd Jesu ord. Vi behøver ikke at hænge fast i en ond cirkel af løgn og selvbedrag. Måske skal vi lægge øre til et par hårde ord fra Jesu mund. Måske endda mere end én gang. Men Sandheden vil sætte os fri.
Jesus kom for at opsøge og frelse de fortabte. Troen på ham og kærligheden til ham kommer af det ord, der høres. Jesu hårde ord fører til det liv, der aldrig skal dø. Til Guds ære.


Artiklen fortsætter efter annoncen: