Pappi Alvin – de faderløses far

I den 3. verden findes der ukendte Moder Theresa’er. Gade- og fængselspræst
Alvin Anderson er en af dem, og han gæster Danmark i foråret. – Pappi, pappi!
Forhutlede børn og unge myldrer frem fra gadehjørner i et skummelt kvarter, da de får øje på bilen. Der bliver delt sandwich og drikkevarer ud, men også en masse knus.

Alvin Anderson sammen med gadepigen Rosa.

Alle skal hen at hilse på den høje, sorte amerikaner, få et klem og en snak.
I Honduras er ordet ”pappi” et særligt kærligt ord for far, som typisk bruges af mindre børn. De glade smil og de ivrige ”pappi” understreger den helt særlige hjerteforbindelse, der er mellem gadepræsten og gadens børn.
Det sker, at kristne i mødet med nød træder i karakter og udvikler sig til store åndelige personligheder som Moder Theresa. Personligheder, der lyser for os andre på vejen, og som på en særlig måde manifesterer Guds kærlighed i verden. Alvin Anderson leder gadebørnsprojektet Manos Extendidas (Udstrakte Hænder), der kæmper for liv og frelse for de 20.000 gadebørn i Honduras. Hans liv og tjeneste gør et uudsletteligt indtryk på de danske volontører, som hvert år møder ham under deres volontørophold med Impact.

Børnebyrden

I Honduras lever 70% under FN’s fattigdomsgrænse, 45% er under 24 år og gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er 15 år. Med andre ord er der tale om en masse fattige familier – ofte enlige mødre – med masser af børn, som de ikke kan forsørge.
Hvor man i Danmark taler om ældrebyrden, kan man i Honduras tale om børnebyrden. Hvem skal tage sig af Honduras’ børn? De skiftende regeringer prioriterer området lavt, og de unge mødre er stadig selv børn, når de første gang bliver mor. De fattige børn ender ofte på gaden, hvor de bliver involveret i kriminalitet og prostitution. Mange er ofre for seksuelt misbrug, og mange sniffer lim for at dulme sult og sorg og pådrager sig derigennem hjerneskader.

Tag dig af de faderløse!

Under en gennemrejse blev Alvin Anderson konfronteret med børnenes nød i Honduras og følte, Gud plantede et kald i hans hjerte. Sammen med sin kone flyttede han fra USA til Honduras og startede Manos Extendidas.
Manos Extendidas omfatter mange hjælpeinitiativer. Feedingcentre i slumkvarterer, hvor børn får mad og bliver passet. Huse til fattige familier.
Et værksted for gadepiger, hvor de kan lære at sy, klippe hår og udføre sekretæropgaver. Evangeliserende arbejde og undervisning i ungdomsfængsler. Et hjem for seksuelt misbrugte piger og et landbrugsprojekt for løsladte unge mænd. Derudover er der en kirke for gadens folk, hvor de lærer om bibelsk levevis og discipelskab. Sidst, men ikke mindst laver Alvin opsøgende arbejde blandt gadebørn i de farligste kvarterer i Honduras’ hovedstad.
Det omfattende arbejde er blevet bygget op over 15 år, men det begyndte med, at Alvin fik et kald til at tage sig af de faderløse. Han havde ingen idé om, hvordan han kunne hjælpe, men startede med at sidde i en park og snakke med gadebørnene. Der blev langsomt opbygget en relation, og børnene begyndte at kalde ham Pappi (far) Alvin, og i dag kan Alvin færdes i kvarterer, hvor ellers kun politistyrker vover sig ind.

I Honduras lever 70% under FN’s fattigdomsgrænse. Benjamin er en af de danske voluntører, som er blevet meget inspirerede af, at se Alvin arbejde blandt gadebørnene.
Man kan gå på vandet!

Benjamin Nørtoft Christensen, Michael Thorlund og Søren Thuesen har været volontører i Honduras, og mødet med Alvin har udfordret deres tro.
– For mig kom der kød på det kristne menneskesyn, for Alvin snakker med alle – også usympatiske mennesker, misbrugere, pushere og dem, som har gjort ham ondt. Alvin er blevet en rollemodel for mig, fortæller Benjamin.
For Michael blev det klart, hvor lidt han egentligt selv stolede på Gud:
– I Danmark har vi ofte ikke brug for at stole på Gud, men i Honduras er man nødt til det! Og det gør Alvin. Jeg har set ham træde ud af båden, gå på vandet og lægge sit liv i Guds hænder. Jeg har set, at det holder at stole på Gud! Det har gjort mig mere modig i min tro.
Søren mener, at mødet med Alvin har givet hans tro en større fylde:
– Jeg har erfaret, at det at mætte de sultne også er mission, og at Gud er nær, der hvor folk er i nød. At min gamle morfar havde ret, når han sagde: ”Når det er allermest svært, er Gud allermest nær.”

Danske kristne kan lære af Alvin

De tre tidligere volontører er enige om, at danske kristne skal møde Alvin.
– Herhjemme bekymrer vi os om mange ting, men Alvin kan lære os om tillid til Gud og give os et nyt perspektiv. Han arbejder med meget store problemer, men bekymrer sig alligevel ikke, fordi han har Gud med i alt, fortæller Michael.
– Alvin kan også lære os at turde gå ud til ikke-kristne og hjælpe dem, der hvor de er. I Danmark snakker kristne meget om kristendom og at gøre godt, men Alvin lever det! Det har inspireret mig, og jeg har indset, at man kun kan ændre en kultur ved at handle. A little less conversation, a little more action, please, konkluderer Benjamin.
Af Christina S. Møller


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mød Alvin

Alvin er i Danmark fra d. 24. maj til d. 9. juni. Se program på www.vivanet.dk efter d. 15. april.

Tag på Impact Summer Team og mød Alvin i Honduras. Impact sender to teams af sted i juli.
Læs mere og tilmeld dig på www.impact.co.dk