Guds fred i New York

Mennesker i verden lever ikke på samme måde. Men Gud er den samme.”I ’hjerte’ New York”, står der på elevernes bluser og t-shirts. 13 elever fra World Wide linjen på Sædding Efterskole var den 27. marts til d. 2. april på tur til New York.

World Wide-linjen på Sædding Efterskole har netop været på tur til New York. De så både Frihedsgudinden og oplevede kirkelivet i byen. Her er det eleverne Enok Mogensen (t.v.) og Niels-Kristian Tjelle Holm (t.h.).

Her mødte de andre kristne og blev selv mødt af ønsket om Guds fred. Her fortæller en af lærerne om turen.
Mange var spændte på turen, men alle var klar til at opleve suset i ”the city that never sleeps”. Vi så mange turistattraktioner, men vi havde også fokus på at opleve hverdagen hos New York’erne.

Hverdagsandagt med Guds fred

Derfor var vi bl.a. med til en andagt i St. Peter’s Church, som er en evangelisk kirke, der holder små andagter midt i den travle hverdag.
Det var en rigtig god oplevelse. Præsten var meget imødekommende overfor os. Der plejer at være omkring 5-6 mennesker til disse andagter, og da han så, at vi kom så mange, spurgte han lidt overrasket, om vi alle ville have del i nadveren.
Det ville vi jo gerne, hvortil han svarede: ”Så har vi brug for mere vin”. Og så gik han, med et smil på læben, ind i rummet ved siden af og hentede mere.
Flere af eleverne oplevede at føle sig velkomne i denne kirke. På et tidspunkt under andagten gik vi rundt til hinanden og sagde: ”God’s peace be with you”.
Michela Kjær Jensen fortæller om en ældre mørk kvinde, der gjorde særligt indtryk på hende:
– Man kunne se i hendes øjne, at hun virkelig mente, at Guds fred måtte være med mig, og jeg fik sådan en lyst til at give den tilbage til hende.

Kierkegaard i New York

En lille sjov ting ved denne andagt var, at præsten nævnte Kierkegaard. Han fortalte bagefter, at det var helt tilfældigt, men vi kunne fortælle ham, at vores skole rent faktisk ligger helt tæt ved, hvor Kierkegaards far boede. Og vi blev enige om, at Danmark jo faktisk er kendt rundt om i verden.
Da vi kørte ud til bydelen Williamsburg var det også for at opleve hverdagsliv i New York, for her bor mange ultra-ortodokse jøder.
Det gjorde et stort indtryk på os, at de, med deres kalotter, krøller og fine tøj, bor i et kvarter midt inde i New York. Men går man blot hen i næste gade, så bor der helt andre typer mennesker.

Ungdomsmøde i Times Square Church

Fredag aften deltog vi i et ungdomsmøde i Times Square Church – en kirke med megen fokus på mission. Her blev der flere gange spurgt, hvem der var der for første gang, og der blev klappet af de nye, fordi de havde fundet vej til en kirke.
Det var en god og vedkommende prædiken med fokus på, at Gud er stor og almægtig og ikke kun er én, der er til rådighed, når vi synes, vi har brug for hjælp i vores selvcentrerede tilværelse. Vi skal se hen på Gud som hele jordens skaber og frelser.

Forskelligheden interessant

Vi fik selvfølgelig også set mange af turistattraktionerne, som: Times Square, en musical på Broadway, Frihedsgudinden, Ellis Island, Ground Zero ved World Trade Center, Empire State Building og mange flere.
Det interessante ved New York er at se så mange forskellige mennesker og måder at leve på og herved også blive klogere på, at vi som mennesker er forskellige.

Da eleverne blev spurgt, hvad der havde været det bedste, var svarene også meget forskellige; der blev bl.a. nævnt Empire State building, den jødiske bydel, kirkebesøgene og Ground Zero ved World Trade Center. Og mange af dem købte t-shirten med ”I ’hjerte’ New York”.
Sædding Efterskole ser nu allerede frem til en stor rejse næste år, hvor turen for World Wide-linjen går til Beijing.
Maria T. Hansen, lærer på Sædding Efterskole


Artiklen fortsætter efter annoncen: