PA vil genoptage forhandlingerne – hvis Israel svarer positivt

I Mellemøsten venter man på, at Israels statsminister, Binyamin Netanyahus vil svare på et budskab.I Mellemøsten er der næsten altid nedtælling til en eller anden vigtig dato – og nu venter man på, at statsminister Binyamin Netanyahus i løbet af 14 dage vil svare på et budskab han har modtaget af præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas.Budskabet blev overrakt Netanyahu af den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, og lederen af den palæstinensiske efterretningstjeneste på Vestbredden, Majed Faraj.

En talsmand for Abbas, Nabil Abu Rudaineh, siger, at hvis Israel svarer positivt på brevet, vil palæstinenserne være parat til at sætte sig til forhandlingsbordet.

Men dødvandet I forhandlingerne vil sikkert fortsætte.

Brevet omtaler PA’s stilling til en genoptagelse af fredsdrøftelser og advarer imod at opgive en to-stats løsning. Endvidere kræves fuldt stop for bosættelsesaktivitet på Vestbredden og i Jerusalem og en israelsk anerkendelse af 1967-grænserne.

Disse betingelser vil næppe fremme en genoptagelse af forhandlingerne.

Inden talsmand Rudaineh fremsatte sin udtalelse havde Abbas haft et møde med den amerikanske Mellemøstudsending, David Hale, hvorunder Abbas orienterede ham om brevets indhold. Abbas sagde til ham, at han forventer Netanyahus svar inden to uger.

Rudainehs kommentar var, at hvis det israelske svar er positivt, vil dette være et opmuntrende tegn på en bevægelse i den rigtige retning”.