Voldsom uro ved Israels grænser på “land-dagen”

Mange blev sårede, men der meldes ikke om nogen dræbte, ved sammenstød mellem israelsk militær og politi på den ene side og tusinder af palestinensiske demonstranter på den anden.Konfrontationen var i anledning af den såkaldte “Land Dag” – den dag for omkring 30 år siden, da seks israelske arabere blev dræbt og omkring 100 såredes, da titusinder af israelske arabere og palestinensere marcherede i solidaritet på Vestbred-området, Gaza-striben og Libanon som protest mod den israelske regerings plan om at tage kontrol med store landområder i Galilæa og Negev-ørkenen..

Fra alle Israels grænser og adskillige steder inde i landet meldes idag om sammenstød efter den muslimske fredagsbøn, men dagen forløb uden at konfrontationen fik de frygtede følger.

Medvirkende hertil har været, at de israelske myndigheder var godt forberedt på uroligheder og havde trænet israelsk militær og politi i at sprede menneskemængder med ikke-dødelige midler.

Tusinder af israelske politibetjente og soldater var udkommanderet, og mange steder i Jerusalem sås et større politiopbud end normalt.

På arabisk hold havde man betegnet begivenheden som “Den globale march mod Jerusalem”, og det var klart, at organisatorerne af protesten var influeret af “den arabiske vår” og ville give udtryk for vrede over, hvad de mener er “land stjålet fra dem” – og at de israelsk-palestinensiske fredsdrøfteler er gået i baglås.

Fra alle Israels grænser – ved Egypten, Jordan, Syrien, Libanon og kontrolposterne ved Gaza-striben – meldes om større eller mindre uroligheder, men der var ikke tegn på, at demonstranterne på den anden side af grænsen ville prøve at overskride grænserne på voldelig vis.

Den israelske minister for offentlig sikkerhed, Yitzhak Aharonovitch, siger, at politiet er blevet stationeret på “potentielt eksplosive steder”, men at det ikke ville gå ind i arabiske landsbyer, medmindre dette ville være nødvendigt.

Politiets talsmand, Mickey Rosenfeld, siger, at den største koncentration af politibetjente er nær arabiske byer i det nordlige Israel og i Jerusalem. Ifølge Rosenfeld er politiet i kontakt med ledere af arabiske samfund i Israel for at prøve at holde demonstrationerne på et fredeligt niveau.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det israelske militær siger i en udtalelse, at det er forberedt på alle eventualiteter og vil gøre alt for at beskytte Israels grænser og indbyggere.

Den palestinensiske leder, Mustafa Barghouti, siger, at aktivister fra 82 lande ventes at ville deltage i demonstrationerne.

Ifølge Barghouti er formålet med marchen at gøre en afslutning på apartheid-regimet og etnisk udrensning,


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra Jordans hovedstad Amman rapporteres om store demonstratiooner foran den israelske ambassade imod israelsk tilstedeværelse og om afbrænding af det amerikanske og israelske flag. Demonstrationen var organiseret af en jordansk gruppe, som protesterer imod den israelsk-
jordanske fred.

8000 jordanere

Jordanske nyhedskilder oplyser, at 8000 personer vil deltage i en massiv march mod den israelske grænse til ære for “Land Dagen”.

Fra Gaza oplyses, at mange palestinensere var på vej mod den lukkede Erez-grænseovergang, men at israelsk militær reagerede med advarselsskud..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra Qalandiya nær Jerusalem meldes, at palestinensere har kastet Molotov-cocktails som led i Jerusalem Marchen, og at israelsk militær besvarede dette med tåregas.

Libanesiske kilder rapporterer at udenlandske og palestinensiske demonstranter har indledt en march mod Beaufort-fæstningen.

Ifølge det libanesiske blad “As Safir” vil 120 busser befordre grupper af protesterende fra palestinensiske flygtningelejre for den globale march.

Brandbomber mod bus

Torsdag aften blev en bus med 40 personer angrebet med brandbomber, da den befandt sig nær Det hebraiske Universitet på Scopus-bjerget i Jerusalem. Passagererne var på vej hjem fra en konfimationsfest.

– Det var ikke forventet i hjertet af Israel, sagde buschaufføren. Vores fornøjelsestur blev forvandlet til et mareridt. Det var et mirakel, at disse Molotov-cosktails ikke satte bussen i brand.
Børn og voksne kom i chok og begyndte at skrige. Så gav jeg fuld gas og kørte en kilometer, før jeg tilkaldte politiet, som omgående kom til stede.

Poltimændene finkæmmede området, men angriberne er endnu ikke blevet pågrebet.

– Det lykkedes mig at få et glimt af angriberne – fem-seks maskerede unge, siger chaufføren.

En student ved navn Yosef Qandiati styrtede til angrebsstedet. Han så at bussens vinduer varafsvedne.

– Det kunne være endt som en tragedie, siger han.