45 år siden Jerusalem blev genforenet
Efter 6-dages krigen i 1967 indtog israelerne Øst-Jerusalem fra Jordan og flyttede senere hovedstaden fra Tel Aviv til jødernes historiske hovedstad fra Davids kongedømme.En spændt stemning fornemmedes i dele af Jerusalem ved markeringen af, at det er 45 år siden, den splittede by blev genforenet efter 6-dages krigen.Jerusalem Dagen blev festligholdt i den vestlige del af byen med optog af israelere, mange af dem med flag. I fjor marcherede tusinder af unge gennem arabiske bykvarterer, hvilket medførte voldshandlinger. For at mindske spændingen blev marchen i år henvist til Vest-Jerusalem.
Det var svært for trafikanter at komme omkring. Mange gader var afspærrede. Politiet havde informeret offentligheden om, hvilke bykvarterer der burde undgås – og hvornår. Der var lange køer af biler på Jerusalem-Tel Aviv motorvejen.
Araberne i Øst-Jerusalem opfattede Jerusalem Dagen som en provokation, og en islamisk religiøs embedsmand, Sheik Yusef Idais, sagde advarende, at israelere ville udføre massakrer mod palæstinenserne på denne dag:
Idais forudsagde, at der ville blive voldelige konfrontationer mellem de to grupper i løbet af dagen. Han opfordrede unge arabere til at vise stærk modstand.
I forbindelse med Jerusalem Dagen havde en organisation ved navn Association for Civil Rights in Israel udstedt en rapport, hvoraf det fremgik, at 78 procent af de palæstinensere, der bor i byen – og 84 procent af børnene – levede under den såkaldte fattigdomsgrænse.
360.000 palæstinensiske indbyggere i Jerusalem – 38 procent af byens befolkning – oplever nu den højeste fattigdoms-rate, hvilket ikke mindst skyldes stor arbejdsløshed. 40 procent af mændene og 85 procent af kvinderne er ubeskæftigede.
Jerusalem er Israels største by med 801.000 indbyggere. Det er den by i Israel, som tiltrækker flest nye immigranter.
I 1930erne boede der ca. 50.000 jøder i Jerusalem, i 1948 var dette antal fordoblet – og 19 år senere blev tallet næsten tredoblet til 295.000.
Den israelske regering ventes i anledning af Jerusalem Dagen at bevilge 350 millioner shekler til forbedring af byens offentlige områder, infrastruktur og turisme, samt til begravelsespladsen på Oliebjerget i byens østlige del.
Til ære for Jerusalem Dagen har regeringen afholdt sit ugentlige ministermøde på Ammunitionshøjen – stedet for nogle af de blodigste kamphandlinger under 6-dages krigen.
Regeringen ventes at ville bevilge 20 millioner shekler til revalidering af stedets museum.
– Hvis vi får fred, vil Jerusalem kunne blive verdens vigtigste by, siger Shimon (Katcha) Cahaner, som kæmpede nær Ammunitionshøjen for 45 år siden.