Filmfestivalens skaber drømmer om fred

Højsommeren er over os – og med den er kommet årets store begivenhed i Jerusalem:
den 29. internationale filmfestival, som iår markeres med forevisning af over 200 film fra ikke færre end 45 lande i løbet af 10 dage.
Der er de tre bibelske valfarter til Jerusalem – og så er der i nyere tid kommet en fjerde og meget verdslig til: filmfestivalen, der afholdes i biografsale i og nær filmhøjborgen Cinemateket, som ligger i Hinnom-dalen over for den 500 år gamle bymur.

Eminencen bag denne festival er israelsk films “grand old lady”, Lia van Leer, en levende legende i landet. Hun har trods sine 88 år stadig ledelsen og kontrol med Cinemateket, som hun oprettede for 38 år siden, og hun er initiativtager til den årlige filmfestival.

Hun er en klog og meget påskønnet person, som i sit forord til festival-programmet skriver:

– Jeg drømmer stadig om, at Israel vil få fred med dets naboer. Den arabiske vår begyndte så optimistisk, at jeg endog tillod mig at drømme, at vi en dag vil kunne indbyde Egypten, Syrien, Libanon og Iran til Cinemateket, så at vi sammen kan opleve filmens humanitære væsen. Jeg har ikke opgivet denne drøm og håber, at idealismen og energien bag den arabiske vår fortsat vil eksistere til trods for tilbageslag.

Festivalens åbning var i amfiteatret “Sultan’s Pool”, nær bymuren, i overværelse af et tusindtalligt publikum af mere eller mindre kendte udenlandske filmfolk og israelske filmentusiaster i alle aldre. De sad i en kølig aftenstund under stjernehimlen for at opleve uddeling af filmpriser og overvære forevisningen af åbningsfilmen: Woody Allens “To Rome with love”‘

I denne romantiske komedie spilles en hovedrolle af den 76-årige Woody Allen selv, første gang han har været skuespiller siden filmen “Scoop” i 2006. Han er særdeles produtiv og har lavet ialt 44 film, cirka en om året.

Flere af festivalens mange film fokuserer på menneskerettigheder, den arabiske verden og menneskers stræben for frihed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Norden

Blandt dette års film fra Norden er de to danske spillefilm, “The Ambassador”, med Mads Bruegger, og “Teddy Bear”, med Mads Mathiesen, og den dansk-egyptiske co-production
“Revolution”.

Sverige er repræsenteret med Fredrik Gerttens “Big Boys Gone Bananas”.

Mange filmentusiaster strømmer til Jerualem. Adskillige af dem ser mindst en film om dagen. Nogle af disse fans vil se ikke færre end 40 film i løbet af den næste ugestid. De går fra film til film og mener, at de nok skal overkomme det hele, trods strabadser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: