Hilary Clinton i Israel

Udenrigsminister Hillary Clinton er på en verdensrejse til otte lande og vil herunder besøge Israel 16.-17. juli for at drøfte Mellemøst-fredsbestræbelserne, samtidig med at der er tegn på, at israelske og palestinensiske ledere synes at være åbne for at genoptage en dialog efter måneder af dødvande.
Et af hendes første stop var Afghanistan, hvor hun mødtes med præsident Hamid Karzai og sagde, at USA opfatter Afghanistan som en større ikke-NATO allieret med en særlig sikkerhedsstatus som blot ydes af USA til ganske få partnere – omfattende nære allierede som Israel og Japan, der ikke er medlemmer af NATO.

I begyndelsen af indeværende weekend mødtes Clinton i Paris med den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, derefter fortsætter hun til Tokio, Mongoliet, Vietnam, Laos og Cambodia. Så går turen til Mellemøsten.

Den 14. juli bliver hun den første amerikanske leder, der skal mødes med Egyptens nye præsident, Mohamed Morsi. Hun vil drøfte Mellemøst-fredsprocessen med Israel og give udtryk for Washingtons bestræbelser på at fremme forbindelserne med Asien, mens Kinas magt vokser
i området.

Hun vil over for Morsi udtrykke USA’s støtte til Egyptens overgang til demokrati og økonomisk velfærd. Hun vil prøve at sikre, at Morsis regering vil følge en moderat kurs og opretholde dets internationale aftaler, heriblandt Egyptens 33 år gamle fredsaftale med Israel.

To dage senere tager hun til Israel på et flere dages besøg, hvor hun overfor israelske ledere i Jerusalem og palestineniske i Ramallah ventes at ville sige, at USA er totalt forpligtet til, at der opnås en omfattende fred i regionen, baseret på en to-stats løsning for israelere og palestinensere med fred og sikkerhed for begge folk.

Clintons Israel-besøg bliver ved afslutningen af en strabadserende verdensrejse – og vil finde sted kort inden den (formodede) amerikanske præsidentkandidat, Mitt Romneys, planlagte rejse hertil.