Mobile kalkmalerier

Forsidebilledet: Utraditionel sommerudstilling i Horne Kirke på Fyn.Fire-fem meter over alteret i Horne Rundkirke på Fyn svæver tre store kroppe rundt om nogle gennemsigtige plader med små silhuetter på.

Udstillingen i Horne kirke på Fyn er åben hver dag fra kl. 8-20 frem til den 16. september.

Det er billedkunstneren Karsten Auerbach, der har skabt disse i løbet af foråret sammen med sognets konfirmander.
De har illustreret fire af Biblens Paradis-fortællinger. Auerbach har anbragt de tre store figurer i en åben cirkel for at vise Fader, Søn og Helligånd, der inviterer os andre ind i sig. Billedet er inspireret af den russiske ikonmaler Andrei Rublëv’s berømte billede af Treenigheden fra 1300-tallet.
Værket er placeret foran alteret ligesom ikonostasen (ikon-væggen) i en ortodoks kirke.

Elevator til Paradis

Oppe ad trappen til pulpituret i den modsatte ende af kirken kan man gå ind i en ”Elevator til Paradis”, der er 7 meter dyb, 7 meter bred og 7 meter høj.
Man bliver bedt om at medbringe en farvet sten fra hylden neden for trappen, bevæge sig rundt i installationen og nøje udvælge et sted, hvor man vil lægge den. Ideen er lånt fra jødernes tradition med at lægge sten på deres grave.

Mobile kalkmalerier

Langs korbuen bagest i kirken har Karsten Auerbach lavet en frise med 10 figurer. Frisen består af tre dele:
I toppen af den spidse gotiske bue ses: ”På vej mod noget meget større”, som er et af hans mange forsøg på at fortælle en positiv historie om døden til en dødsfornægtende kultur.
I bunden af buen til venstre ses ”Befrielsen” (se forsiden af Udfordringen) og til højre ”Nærværet”.
Karsten Auerbach har i årevis haft lyst til at lave nye kalkmalerier i de kirker, som fik ødelagt deres af reformationens billedstormere. Men man må ikke male på Horne Kirkes vægge; for nogle af dem har stået der helt siden 1100 tallet. Løsningen blev at skære figurerne ud i MDF-træfiberplade og hænge dem op i ét enkelt nænsomt søm, så de kan ”viskes ud” igen, når udstillingen er slut, og måske bringes videre til en anden kirke.
Henri.