Syriens kristne truet

De kristne i den syriske by Qusayr har fået en truende advarsel: Enten kan de slutte sig til den sunni-ledede opposition mod præsident Bashar Assad – eller forlade byen.Tusinder af kristne flygtede fra byen kort efter, at truslen blev fremsat.

Det er den store amerikanske avis, “New York Times”, der skriver om dette i en artikel af tre forfattere – Daniel Brode, Roger Farhal og Daniel Nieman – der er efterretningsanalytikere i et internationalt Israel-baseret risiko-rådgivningsfirma, som specialiserer sig i syriske og libanesiske anliggender.

Efter årtier med beskyttelse fra et diktatur, hedder det i artiklen, indvarsler dette ultimatum en mørk fremtid for Syriens kristne samfund. Syriens mange minoriteter er nu konfronteret med øgede trusler fra radikale sunni-islamister. Disse elementer er blevet en nøglefaktor i Syriens fremtid bakket op af en vældig politisk og økonomisk støtte fra den arabiske verden – og ligegyldighed fra Vesten.

Kristne såvel som andre minoriteter i området har støttet disse regimer, som har garanteret dem sikkerhed og religionsfrihed. Assad-dynastiet har stort set bevaret kristent liv og beskyttet minoriteterne fra, hvad der opfattedes som en kollektiv trussel fra Syriens sunni-flertal.

De kristne har set deres beskyttende diktaturer falde som dominobrikker over regionen og finder pludseligt, at de er på historiens forkerte side.
Konfronteret med væksten af et radikalt sunni-islam
er kristne i Irak og Egypten flygtet i tusindvis. I Syrien er bekymringen over undertrykkelse af de kristne blevet sagt for døve ører, kvalt af den folkelige støtte til landets opposition konfronteret med Assad-styrets brutale overgreb.

Før ultimatum’et gik islamiske militante fra dør til dør i flere syriske byer og udviste kristne. Senere rapporterdes, at kristne flygtede i stort tal. Af de over 80.000 kristne som levede i byen Homs inden opstanden, er der nu blot omkring 400 tilbage.

I takt med at oprørske styrker underminerer Assads kontrol over Syrien bliver de kristne fortsat udvist eller er henvist til en voksende ekstremistisk sunni-oppoitions nåde.

Artiklen slutter:

– At redde Syriens kristne samfund hænger sammen med Vestens strategiske interesser. Hvis Egypten og Iraks erfaringer er en antydning, skaber religiøs intolerance usikkerhed og omskiftelighed.

Det samme gælder Syrien.