De fleste israelere er imod angreb på Iran

Hvis afgørelsen lå hos almindelige israelere og ikke deres politiske ledere, vil Israel ikke angribe Irans atomanlæg uden USA’ støtte.
I en meningsmåling udført af “Israel Democracy Institute” og Tel Aviv Universitet for nogle dage siden blandt 516 israelske jøder var 61 procent imod et israelsk angreb uden Washington ved dets side, mens 27 procent sagde, at de var for en sådan handling.
Bølgerne går stadigt højere i Israel om en beslutning om at gå til aktion. Nu har debatten også nået det punkt, at statsminister Binyamin Netanyahu har irettesat præsident Shimon Peres for i et TV-interview at have udtalt sig imod et israelsk ene-angreb.
– Peres har glemt, at han som præsident blot har en symbolsk rolle, sagde Netanyahu.
Blandt de, der kritiserer Israel for at ville foretage et soloangreb mod Iran er USA’s generalstabs-chef, general Martin Dempsey, der siger, at et israelsk angreb ikke vil fjerne det iranske program.
– En israelsk operation vil blot sætte Irans atomprojekt tilbage, men ikke ødelægge det, siger Dempsey.
Der er i USA også en opfattelse af, at et sådant angreb vil få Irans befolkning til at fylkes om et upopulært styre.
Lederen af det israelske arbejderparti, Shelley Yachimovich, siger, at Netanyahu ved sit heftige angreb mod Peres har skadet præsidentembedet.
Fomanden for indvandrerorganisationen “Jewish Agency”, Natan Sharasky, siger:
– Præsidenten har en symbolsk rolle, mens statsministeren og regeringen træffer afgørelser. Det er vigtigt at skelne for at bevare Israels demokratiske natur.

Krigerisk
Forsvarsminister Ehud Barak, der har fremstået som den mest krigerisk minister angående Iran, siger, at intet andet anliggende end dette er blevet drøftet så detaljeret og dybt.
– Det betyder ikke, at der ikke er uenighed, siger Barak – anliggendet er kompliceret, men det drøftes.
Vilnai Matan Vilnai, der er trådt tilbage fra posten som “hjemmefronts”-minister for at blive ambassadør i Kina, siger, at et israelsk angreb mod Irans atomprogram vil kunne udløse en blodig, månedlang krig på flere fronter med drab af omkring 500 israelere til følge.
I sin seneste udtalelse om situationen siger Irans øverste leder, Ali Khamenei, at Israel vil forsvinde fra den geografiske scene, og at det er Irans hellige pligt at redde “det islamiske palæstinensiske land fra de zionistiske okkupanters kløer”.

“Cyber”-angreb
En amerikansk blogger ved navn Richard Silverstein, der påstår at han har skaffet sig oplysninger om israelske krigsplaner mod Iran, siger, at et angreb vil blive indledt med en koordineret aktion, omfattende et “cyber”-angreb, som vil lamme det elektriske ledningsnet og dermed det iranske styre og dets evne til at vide, hvad der sker inden for landets grænser.