Nye toner fra USA – Obama advarer Assad

Præsident Barack Obama har for første gang offentligt klarlagt USA’s “røde linje” for en mulig amerikansk militær intervention i Syrien, da han igår udtalte, at enhver anvendelse eller bevægelse af kemiske eller biologiske våben udført af styrker loyale over for præsident Bashar Assad ville være “et kritisk anliggende”.
Obama sagde dette, da han uventet viste sig under Det hvide Hus’ daglige orientering af pressen.
Mens han talte, forstærkede syriske regeringstropper deres angreb på modstanderne af styret, særligt nær Dar’a i det sydvestlige Syien.
– Det vil være en rød linje for os, hvis kemiske våben bruges eller bevæges, sagde Obama. Enhver overskridelse af denne linje vil have enorme konsekvenser og udvide konflikten. Dette ville bekymre allierede i omådet, inkl. Israel – og det vil bekymre os.
Obama fortsatte:
– Jeg har hidtil ikke beordret nogen militær indgriben. Men vi vil ikke acceptere muligheden af, at sådanne våben falder i gale hænder.
Internationale nyhedsbureauer skriver, at Syriens ikke-bekendtgjorte lager af sarin nervegas, sennepsgas og cyanid anses for de største i verden. USA, Israel og andre lande frygter, at Assad allerede er begyndt at “bevæge” lagrene. Der er frygt for, at ikke-konventionelle våben vil komme i den ekstremistiske Hizbollah-organisations besiddelse.
I begyndelsen af august påstod den syriske opposition, at Assads styrker havde brugt masse-dræbende termobariske våben mod civilpersoner i Aleppo. Termobarisk er udtryk for et dødeligt våben, som eksploderer over målområdet, indsuger luft, efterlader et vakuum og maksimerer ødelæggelse og menneskeofre.
Det menes, at Damascus har erhvervet disse våben fra Rusland.

Præsidentvalget
Situationen i Syrien afspejles nu i optakten til det amerikanske præsidentvalg.
Hidtil har den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, sagt, at han vil støtte de syriske oprørere uden direkte at involvere amerikanske styrker.
Obama har hidtil tøvet med at få USA involveret i endnu en krig i Mellemøsten og har afvist at bevæbne oprørerne. Nu har han med sin “røde linje”-udtalelse givet udtryk for en ny amerikansk opfattelse.
Israel har udtalt, at hvis syrisk-støttede Hizbollah-mænd udnytter situationen til at tage kontrol over disse våben, vil Israel handle “omgående og med yderste styrke”.