Sara har flere kulturer i sig

Sara William er kristen assyrer og fortæller ærligt om konflikt, depression og muligheder.
– Når folk spørger, hvordan jeg oplever mig selv, plejer jeg at sige, at jeg er halvt/halvt – både assyrer og dansker.
Det fortæller Sara William, der er kristen assyrer og kom til Danmark som ganske lille. På en konference i Odense lørdag den 25. august fortæller hun, hvordan det er at vokse op mellem to kulturer.
– Jeg er opdraget meget assyrisk, selv om mine danske venner også har haft indflydelse på mig. Vores hjem var anderledes i næsten alt. For mine forældre var det vigtigt, at jeg lærte assyrisk pli.

Født i Rusland

Sara William er 19 år og student fra Århus Katedralskole. Som kristen assyrer tilhører hun et af Mellemøstens ældste kirkesamfund.
Hun er født i Rusland under forældrenes flugt fra Irak kort efter Golfkrigen i 1991. Da hun var knap to år gammel, søgte forældrene asyl i Danmark. Det næste år boede familien på skiftende asylcentre.
I 1994 fik de asyl og flyttede til Randers og senere Århus, hvor Sara voksede op sammen med to yngre søstre.
I august blev Sara ansat som volontør i Internationalt Kristent Center (IKC) i Århus – Indre Missions tværkulturelle arbejde ud fra missionshuset Stjernen. Her underviser hun udlændinge i dansk, deltager i sprogcafé og laver aktiviteter for børn mm.

Ud af depression

Men skiftet fra en kultur til en anden har haft sine omkostninger for Sara:
– Da jeg var på efterskole, fik jeg en depression. De næste tre år fik jeg medicin.
Sara er taknemmelig for sin familie, og hendes tro på Gud fylder meget:
– For nogle assyrere er troen mest kultur og tradition. Sådan har jeg det ikke. Troen er kommet til at betyde mere for mig. Jeg forsøger at leve min tro ud i hverdagen og prioritere Gud, familie og venner.
– Efter min depression er jeg bare taknemmelig for mange flere ting. Når jeg ser glæden i menneskers ansigter, er det, som om Gud siger til mig: ”Sara, du gør det godt nok.”
Birthe Munch-Fairwood/sl