Vikinger invaderer England og siger tak for sidst

Skibet Gaia er sejlet helt fra Norge med en flok kristne vikinger til OL i England.Kay Morten Aarskog (31), synes, der er for meget vafler og hygge i kristne miljøer. I går ankom han til Newcastle i et vikingskib, som er sejlet helt fra Norge for at takke englænderne.

Sidste gang kom vikingerne for at plyndre, voldtage og erobre. Denne gang kom de for at sige tak, fordi de fik evangeliet med tilbage til Skandinavien.

Søndag klokken 14.00 sejlede vikingskibet Gaia op ad floden Tyne og blev mødt af flere tusinde mennesker langs floden. På en officiel ceremoni ved Millennium Bridge blev englænderne takket for deres bidrag med at give evangeliet til Norge, ligesom Danmark også fik det.

Byens ordfører, biskoppen af Newcastle og folketingsrepræsentant Sir Alan Beith var der for at tage imod takken. Et brev fra den norske biskop Ole Christian Kvarme blev læst op, og biskop Ingeborg Synøve Midttømme var også til stede.
300 nordmænd var der også for at takke. De har allerede været i Newcastle i en uge og har der samarbejdet med ca. 70 lokale kirker. De har blandt andet haft en ferieklub for børn, velsignet lokalsamfundet og arrangeret forskellige events for unge.

Narkopusher blev kristen – og viking

Kay Morten og smiler. Han er lederen af ”togtet” fra Norge og han ønsker, at unge mennesker skal lære Gud at kende.

Kay Morten, som står i spidssen for denne takkefærd, har en karriere som narkopusher og kriminel bag sig. Han fik sit liv forandret for ni år siden, da han mødte Jesus. Den samme Jesus som de norske vikinger mødte gennem engelske munke og præster for 1000 år siden – og som gradvis forandrede både Norge og Danmark. Til daglig er Kay Morten centerleder ved Borgen, som er et af Ungdom Med Opgaves centre i Norge.
– For fire år siden sad jeg med min kone Hilde og tænkte på, hvad vi ville investere i – hvad ville vi bruge vores liv på? Vi kom frem til, at vi ville træne unge til at kende Jesus. Vi ønsker, at den generation, som vokser op nu, skal vide, hvad Gud og Bibelen siger om, hvordan man skal leve livet. Hvordan skal man være en tandlæge, far, ægtefælle, politiker, eller hvordan kan man arbejde med fattigdom? Jeg tror, at de principper, som forandrede vikingerne, er de samme som også kan give håb til Europa i dag!

En særlig fred

Stine Aronsen (18) og Øyvind Walland (18) fra Tromsø er to af de unge, som har været med på vikingesejladsen med skibet, som hedder Gaia.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvorfor tog I med?
– Jesus har forandret mig – jeg har fået en helt speciel fred. Det ønsker jeg, at andre også skal opleve, siger Øyvind.
– Det var umulig at sige nej til sådan et tilbud – at sejle på et vikingeskib og samtidig være med til at takke for evangeliet, fortæller Stine.
Mens Stine og Kay Morten hopper af vikingeskibet i dag og tager flyet hjem, så bliver Øyvind der og er med på sejlturen tilbage til Norge.
UMO har haft større markeringer og evangeliseringsaktioner under alle de Olympiske Lege, siden München i 1972. Under OL samarbejder UMO med paraplyorganisationen ’More Than Gold’, som samarbejder med Den internationale olympiske komité.

Skibet Gaia ankommer her til Newcastle


Artiklen fortsætter efter annoncen: