Fem kirker ødelagt i Kenya

Efter drabet på sheik Aboud Rogo den 27. august har islamister erklæret jihad mod de kristne.Det nationale kirkeråd i Kenya (NCCK) har på det kraftigste fordømt gengældelsesangrebene udført af muslimske urostiftere, der protesterede mod drabet på den 47-årige sheik Aboud Rogo Mohammed.

Den dræbte sheik Rogo opfordrede til jihad mod de kristne. Det sker stadig efter hans død.

Rogos bil blev gennemhullet af kugler fra ukendte gerningsmænd mandag den 27. august. Nogle muslimer mener, at det var politiet, der stod bag – bl.a. fordi ingen andre har våben. Desuden har der tidligere været fred mellem områdets fattige muslimer og kristne. Alligevel blev de kristne i området ofre for gengældelsesaktioner.

Kristne fik skylden

I en meddelelse udsendt til nyhedsredaktioner anfører NCCK, at demonstranternes vandalisme og plyndring af de fem kirker var ubegrundet og barbarisk.
Urostifterne efterlod uskyldige kirkegængere sårede, og der skete omfattende skader på kirkebygninger og kontorer tilhørende fem forskellige kirkesamfund i Mombasa.

Hvorfor angribe kirker?

NCCKs generalsekretær, pastor Peter Karanja er bekymret over udviklingen.
– Vi har fuldstændigt misset logikken i, at demonstranterne forbinder Aboud Rogos uhyrlige død med kirkerne og andre uskyldige kenyanere. Det klare budskab er, at disse angreb indikerer et dybtliggende had mod kirkerne, og grunden hertil er uforståelig, siger Karanja.

Hadede ’de vantro’

Den afdøde Aboud Rogo var en kontroversiel islamisk imam, som havde været tilbageholdt af politiet adskillige gange under mistanke for at være frontfigur, fundraiser og rekrutteringsmand for al Shabab i Kenya. Han blev arresteret i januar 2012 anklaget for besiddelse af ulovlige våben, og han var løsladt mod kaution, mens sagen udviklede sig.
Sheik Rogo var kendt for sit brændende had mod alle ’vantro’. Han har tidligere opfordret til jihad i områder beboet af ikke-muslimer.

Støttede angreb mod kirker i Garissa

Den 6. juli 2012 udtrykte han i en moské i Mombasa, at han støttede de nylige angreb mod to kirker i Garissa, hvor 17 kristne blev dræbt. Han beskrev angrebene som gengældelse fra undertrykte muslimer og udtalte:
– Kirker i det muslimske område er en dødelig trussel, som muslimer bør konfrontere. Kirkerne og de evangeliske kristnes dagsorden er at undertrykke muslimer.

’17 dræbte for lidt’

Af prædikenen fremgik det, at sheik Rogo var vred over, at muslimske og kristne ledere fra Garissa havde besluttet at arbejde tæt sammen efter drabene i Garissa.
Rogo udtrykte også sin harme over kirkerne, der ifølge ham selv befinder sig i ‘muslimske territorier’, nemlig de nordlige og østlige provinser samt kystprovinserne i Kenya. Han har angiveligt erklæret:
– Kirker i muslimsk territorium repræsenterer en afskyelig form for muslimsk retardering, som gudfrygtige muslimer bør konfrontere, følgelig er drabet på 17 personer for lidt.
Ydermere hyldede han mordene i Garissa som ”glorværdige og som en videreførelse af ånden fra det ´hellige somaliske folks´ jihad”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Optøjer efter mordet

Efter mordet på sheik Rogo startede optøjerne i Mombasa, som resulterede i ødelæggelse af fem kirker og NCCKs kontor.
Almindeligt politi og paramilitære officerer ryddede gaderne. Der foregik plyndringer rundt om Masjid Musa moskéen, hvor Rogos lig lå. Han blev senere begravet ved den muslimske gravplads Mombasa Manyimbo.
– Spændingen i byen er stadig høj, fortæller Åbne Døre.

’Ikke et religøst opgør’

De kenyanske myndigheder nedtoner betydningen af voldshandlingerne.
– Det har intet at gøre med religion. Det er bare nogle bøller, som er imod retssystemet, siger en leder fra Kenyas kystprovinser.
Men andre håber, at urolighederne efter Rogos død fører til, at myndighederne får øjenene op for den voksende terror-trussel i Kenya.
– Ekstremismen har fremgang ikke bare i Kenya, men i hele Afrika, siger Juma Ngao, som er leder af Kenyas muslimers nationale råd. Han hører selv til de moderate og har sammen med andre muslimske ledere været i dialog med kristne ledere for at begrænse urolighederne.
Mange frygter, at Kenya kan blive som Nigeria. – Men nogle af de kristne og muslimske ledere nægter at deltage i dialogen, indrømmer Juma Ngao.