Traditionsrig kirke sænker tærskel

Købnerkirken på Amager fjerner dåben som indgangsbillet til kirken.
En af de ældste baptistmenigheder i Danmark er nu ved at tage et drastisk skridt. Købnerkirken på Amager indfører måske ”åbent medlemskab”.

Indgangen til Købnerkirken er pompøs med den høje trappe, men nu skal det blive
nemmere at komme ind i kirkens fællesskab.

Som baptister døber man voksne helt ned under vandet, når de vel at mærke selv er kommet til tro. Denne dåbsform er traditionelt den eneste indgang til menighedsfællesskabet. Men i Købnerkirken kan man nu snart blive medlem ved blot at tro på og følge Jesus. Hvis det altså er det, menigheden bliver enige om på en særlig menighedsdag den 15. september, hvor spørgsmålet skal drøftes indgående.

Større frimodighed

– Et åbent medlemskab vil give os større frihed og frimodighed til at forkynde evangeliet og invitere mennesker ind i et fællesskab med Jesus som centrum, fortæller præst Jan Kornholt. – Det sænker også tærskelen for dem, der vil med ind i menigheden, tilføjer han.
Men han er klar over, at det bliver en svær kamel at sluge for kirkens ældre medlemmer, der trofast har bakket op om kirken fra den blomstrede med tre gudstjenester hver søndag til i dag, hvor der er under 100 medlemmer tilbage, og hvor omkring 20 møder op til en almindelig gudstjeneste.
Men noget må gøres, og det åbne medlemskab er led i en fornyelsesproces, så de statelige lokaler på Shetlandsvej på Amager igen kan summe af liv.
Menighedsrådets oplæg til menigheden er, at medlemskab og dåb skilles ad. Man døber stadig på baptistisk vis. Man skal blot kunne være fuldgyldigt medlem uden at være døbt. Troen i praksis skal være nok.

Kun 10 har åbent medlemsskab

BaptistKirken i Danmark har overladt til de lokale menigheder at bestemme deres medlemskriterier. Jan Kornholt vurderer, at 10 ud af kirkens 55 menigheder har åbent medlemskab, at 20 menigheder holder fast ved det traditionelle medlemssyn, og at 25 menigheder har såkaldt ”overført medlemskab”, hvor man kan overføre sit medlemskab fra en anden kirke, uanset hvilken type dåb, man er døbt med. Således kan barnedøbte folkekirkemedlemmer bliver ægte baptister ved overførsel.
Købnerkirken er opkaldt efter Julius Købner (1806-1884), der grundlagde den første baptistkirke i Danmark. Købnerkirken blev stiftet i 1891.