Gode Håkon kristnede Norge

En ny bog hævder at Håkon den gode er overset som nordmændenes ’kristningskonge’. Professor Jón Viðar Sigurðson og lektor Synnøve Veinan Hellerud har skrevet bogen om Håkon den gode i serien om sagakongerne.
Håkon, som var søn af Harald Hårfager og Tora Moster-stong, var konge midt i 900-tallet. Det var ifølge biskop Fridtjov Birkeli, en missionstid i Norge. Håkon, som var opfostret hos kong Adelstein i England, ville bringe sin kristne tro med hjem til Norge. Han medbragte biskop og præster fra England og byggede kirker, men mødte også stærk modstand.
Kong Håkon var den, som bestemte, at Norge skulle fejre jul på samme tid som i de kristne lande. På sit dødsleje sagde han ifølge sagaen: – Som hedning har jeg levet i mange henseender. Siden håber jeg på mere miskundhed hos Gud, end jeg er værd.
– Håkon var foregangsmanden, når det gjaldt indførelsen af kristendommen som den officielle religion i landet, siger forfatterne. KPK